Nyheter / 2019 / Sommar på välskötta innergårdar
2019-07-04

Sommar på välskötta innergårdar

Under sommaren flyttar stockholmarnas vardagsrum ut till innergårdar och stadens grönytor. I Einar Mattssons hus arbetar en särskild trädgårdsgrupp året runt för att gårdarna ska vara en fin plats för avkoppling och gemenskap.

trädgrådsskötsel_960-500_4.jpg
 
Det är en varm junieftermiddag och Robin Eriksson vattnarde nyplanterade odlingarna på Bondegatan 9 på Södermalm. I odlingslådorna växer mynta och timjan för de boende att plocka, syrenen blommar och under två blommande äppelträd lockar en hängmatta till vila.
 
För att skapa de här fina utemiljöerna arbetar Einar Mattssons trädgårdsgrupp året runt med att planera ytorna, rensa, klippa, gräva och plantera.
 
trädgårdsskötsel_960-500_2.jpg
 
På en annan del av gården, den som vetter ut mot Östgötagatan, sätter Tommy Lundgren sommarblommorna petunior och strandkrassing i stora krukor. Vårblommorna som sattes i april har gjort sitt och krukorna uppdateras med blommor som trivs under högsommaren. I rabatterna blommar perenner och en frodig rododendron i starkt rosalila.
 
- Vi väljer växter efter platsen. Det kan vara antingen blommor som trivs i skugga eller de som är mer torktåliga och klarar av värme och stark sol, berättar Tommy som arbetat med trädgård på Einar Mattsson i många år.
 
- Det roligaste med det här jobbet är att det blir ett bra resultat och att de som bor i husen blir nöjda. Ibland kommer även boende från granngårdarna och säger att de tycker att vi gör fint för våra hyresgäster. Det är roligt att höra.
 
blommor_960-500.jpg
 
Skötsel vår, sommar, höst och vinter
Grunden till sommaridyllen läggs under våren när Robin, Tommy och deras kollegor åker runt till alla Einar Mattssons gårdar för att göra den stora vårstädningen. Allt grus från vintern sopas upp och i rabatterna gödslas jorden, rensas och vänds med spade. Gårdarna besöks varje vecka för att klippa eventuellt gräs, vattna där det behövs och kontrollera så att allt ser fint ut.
 
- Vi är runt i alla fastigheter och vattnar en gång i veckan. Nyplanterade växter kan behöva vattnas två, särskilt när det är varmt, berättar Robin.
 
Var sjätte vecka görs en större genomgång av gårdarna. När lökväxterna blommat över knyts blasten ihop så att näringen åter ska gå ner i löken, gräs skrapas bort mellan plattor och om det rasat grenar eller löv tas detta omhand. 
 
Framåt hösten ska utemöblerna plockas in, slipas och målas för att vara fina nästa sommar. Löven grävs ned som gödning i planteringarna eller samlas in så att de inte virvlar in i portarna.
 
I oktober gör sig trädgårdsgruppen redo inför vintersäsongen. När snön faller skottar de snö framför portar och skapar framkomlighet till cykelrum, tvättstugor och soprum. Allt för att skapa trevliga boendemiljöer för Einar Mattssons hyresgäster varje dag, året runt.

trädgårdsskötsel_960-500.jpg

Fråga oss