Nyheter / 2019 / Med gröna fingrar i Sätra
2019-05-08

Med gröna fingrar i Sätra

Gräslök, lök, rädisor och sallad. Allt detta och mycket mer gror i Birgittas odlingslådor på Lövsätragränd i Sätra. Och det bästa av allt - det finns många lådor och plats för fler som vill odla.

Lövsätragränd_odling_1_960.jpg

Att bo i lägenhet är inget hinder för att odla sitt intresse för den som har gröna fingrar eller som bara vill så några örter till matlagningen eller smultron för barnen att plocka. 
 
Utanför de ljusa trevåningshusen på Lövsätragränd i Sätra står flera odlingslådor redo för Einar Mattssons hyresgäster. Lådorna är fyllda med jord och har genomskinligt lock för att skapa ett extra bra klimat för fröna som ska gro.
 
Det är jättekul att vi får möjlighet att odla, konstaterar initiativtagaren Birgitta när vi besöker henne vid odlingslådorna i vårsolen.
 
Lövsätragränd_odling_2_960.jpg
Jord och odlingstips
När Birgitta flyttade till Sätra hade hört att hyresgäster i andra fastigheter hade odlingslådor. Hon kontaktade ansvarig förvaltare och fick både odlingslådor, jord och odlingstips från Einar Mattssons trädgårdsavdelning. 
 
I den tidiga våren har hon sått lök, gräslök, rädisor och sallad i lådorna och på hennes uteplats intill odlar hon också potatis, smultron och jordgubbar. Nu hoppas hon att fler i området ska få glädje av att odla.
 
Här finns gott om plats och lediga lådor, hälsar Birgitta, som också hoppas att lådorna ska bli en naturlig mötesplats i grannskapet.
 
- Vi jobbar hela året för att våra utemiljöer ska vara en fin plats att mötas, umgås eller bara ta det lugnt och läsa en bok. Att dessutom få skapa möjlighet för hyresgästerna att odla känns extra roligt, säger projektledare Ingela Öberg, på Einar Mattssons trädgårdsavdelning.
 
 
Einar Mattsson äger och förvaltar ca 140 lägenheter på Lövsätragränd 31-53 och Hållsätrabacken 10-26. Fastigheterna som är byggda 1966 och renoverade och stambytta 2017 ligger vackert belägna nära grönområden i Sätra.
Fråga oss