Nyheter / 2019 / Fredagsporträttet: Praktikant Sana avslöjar sitt svenska favoritord
2019-10-11

Fredagsporträttet: Praktikant Sana avslöjar sitt svenska favoritord

Vi har glädjen att ha Sana som praktikant här på Einar Mattsson i samband med att hon går en utbildning i digital marknadsföring på Hyper Island. Sana fascineras av svensk kontorskultur och berättar här hur hon ser på sitt yrkesval.

Vem är du och vad har du gjort tidigare?

– Jag är en nyfiken person som gillar att lära mig nya saker och träffa nya människor. 2016 flyttade jag till min moster i Sverige för att börja ett nytt liv. Jag är född och uppväxt i Pakistan, där jag också jobbade med sociala medier och marknadsföring ett par år innan flytten hit.

– Just nu försöker jag bygga upp min karriär inom reklam och digital marknadsföring. Jag har gått ett magisterprogram i internationell marknadsföring vid Mälardalens högskola. Just nu går jag en utbildning på Hyper Island, studerar svenska och gör praktik parallellt.

Hur kom det sig att du sökte en utbildning på Hyper Island?

– Jag pluggade svenska i ett halvår på heltid, vilket gjorde att jag behövde uppdatera mig på nya trender och det senaste inom digital marknadsföring . Så jag började en kurs på Hyper Island för att snabbare kunna komma tillbaka in i yrkeslivet igen. 

Att jobba med digital marknadsföring handlar om att locka, lära känna och behålla sin målgrupp. Blir ett företag eller en organisation någonsin klar med det?

– Nej, du blir aldrig klar. Även om du alltid har en strategi måste du försäkra dig om att den fungerar. Följa upp, justera och hela tiden ha en plan för kundrelationen.

Hur är det att ha praktik på Einar Mattsson?

– Det är fascinerande på många sätt och jag lär mig mycket. Att arbeta med fastigheter är helt nytt för mig. Varje dag får jag reda på massor om den svenska bostadsmarknaden. 

Vad får du göra och vad är det viktigaste du har lärt dig här?

– Ett köp av en bostad är en så mycket större affär än att köpa en bok I en e-handel. Just nu jobbar jag tillsammans med några kring ett bostadsprojekt I Sköndal, brf Skulpturparken, som snart ska ut till försäljning. Jag analyserar datan från tidigare kampanjers kanaler, bolagets kunder och ger förslag på hur vi bättre kan nå potentiella köpare. 

– Det viktigaste jag lärt mig är hur lång tid en bostadsaffär tar. Men också hur produkten, lägenheten, att bygga ett hus, att få ihop alla inblandade. Allt det är komplext. 

Vilket är ditt svenska favoritord? Varför?

– Fika! Det bästa med fika är att jag får chansen att prata med kollegor på olika nivåer. Där frågar jag vad de har för intressen och får höra hur deras liv är utanför kontoret.

Vad är mest fascinerande med en svensk arbetsplats?

– Det finns många aspekter varför jag gillar i arbetskulturen i Sverige. För det första är det jämställdheten mellan kvinnor och män. För det andra, alla anställda får tre pauser om dagen. Fika på förmiddagen, lunch och fika på eftermiddagen. Dessutom, ägare och alla chefer hämtar sitt egna kaffe! Så fungerar det inte i Pakistan. 

Vad vill du jobba som framöver? Har du något drömyrke?

– Jag vill fortsätta jobba med digital marknadsföring och fördjupa mina kunskaper inom reklam. Jag skulle gärna vilja arbeta i ett digitalt inriktat företag eftersom det sker en snabb utveckling med AI i marknadsföring nu.

Du som lärt dig ett nytt språk, vad har varit svårast?

– Att behålla uppmärksamheten när ni pratar för fort. Så jag tränar genom att titta på olika svenska serier och Youtube-videos med textning, så att jag enklare kan förstå uttrycken ni använder. Mina favoritprogram är "Gösta" på HBO och "Freudianslip productions" på Youtube.

Vad gör du om tio år?

– Kanske har jag mitt eget företag och har utvecklat min blogg, så att kunskapstörstiga kvinnor och män kan ta fördel av mina lärdomar och idéer. Följ gärna min blogg på http://thesocialquirk.com och där hittar du också mina kontaktuppgifter.

Har du något tips att ge till en 18-åring som funderar på livet?

– Ta det lugnt. Du behöver inte vara perfekt. Lär dig av misstag. Var inte för hård mot dig själv. Läs böcker som kan öppna ditt sinne. Prata med alla typer av människor och lyssna på deras upplevelser. Upptäck så mycket du kan, för livet är för kort för att inte ta sig tiden att njuta av det.

Tack, Sana!

Fråga oss