Nyheter / 2019 / ”Här finns många trevliga arbetskollegor”
2019-12-19

”Här finns många trevliga arbetskollegor”

Peter Ståhl har jobbat mer än halva sitt liv på Einar Mattsson. I dagens fredagsporträtt får vi träffa en nestor inom snickeri och byggnation. Peter uppmärksammades nyligen av familjeföretaget med en ovanlig gåva för många fina, och inte minst fortsatta, insatser för koncernen.

Grattis, Peter! I 40 år har du jobbat på Einar Mattsson. Vilka roller har du haft, och vad gör du idag?
– Den mesta tiden har jag arbetat på Serviceavdelningen. Det har inneburit olika snickeri-, plattsättning- och betongarbeten. Idag är byggbolaget i koncernen strukturerat på ett annat sätt och vi och underentreprenörerna har mer renodlade roller. Inom snickeriet har jag haft alla roller; snickare, arbetsledare och chef. Numera utför jag och arbetar med vårt systematiska brandskydd, bland annat genom att utföra och delta i skyddsronder.

Hur och när kom du i kontakt med företaget?
– Jag fick kontakt med Einar Mattsson genom en kompis vars far arbetade som verkmästare, så kallades en verkstadschef förr. Det sades att det var ett stabilt företag, så jag ansökte och fick jobbet.

Einar var en av Stockholms mest kända byggmästare då. Du som jobbat tillsammans med företagets grundare, hur var det?
– Einar var nyfiken. Vid besök på arbetsplatsen så hörde det till att han alltid pratade med oss hantverkare. Han stannade alltid upp och ställde frågor om det arbete vi höll på med.

Vad i Einars ledarskap och anda har du tagit med dig genom åren?
– Einar var lugn, rakryggad och sansad i alla situationer. Så det har jag tagit med mig när jag själv varit i ledande roller. Sedan såg han till att det alltid fanns arbete. Einar hade alltid en fastighet på̊ hyllan att renovera för att sysselsätta oss vid sämre tider.

Berätta om något minne du har av er tillsammans?
– Ett fint minne av honom var efter ett genomfört Dalarölopp. (Loppet var ett motionslopp runt Dalarö i Haninge i Stockholms skärgård.) Efter avslutat lopp blev vi hembjudna till hans och Birgits landställe på Dalarö där han serverade oss som fina gäster. Det blev ombytta roller och en minnesvärd stund.

Du är omvittnat lojal och pålitlig. Har du någon devis eller något motto du lever efter? 
– Att man står för sitt ord. Det man har sagt gäller. Det jag har lovat, det håller jag.

Vad tror du det är som gör att du och andra trivs så bra här i koncernen? 
– Det är ett varierande och stimulerande arbete att jobba här, även om det varit och är tungt och stressigt ibland. Här finns så många trevliga arbetskollegor. Förr ordnades det skidresor och det arrangerades fisketurer och andra aktiviteter. Byggavdelningen reste en del förr, så jag har varit på jobbresor till Budapest, Prag och London där vi besökte olika byggarbetsplatser.

Idag vet vi att en aktiv fritid får din hjärna att fungera bättre. Du har under alla år varit aktiv i många föreningar. Berätta, vad har föreningslivet betytt för dig genom åren?
– Föreningslivet har berikat mig med många vänner och upplevelser. Som ung var det många jolleseglingar och tävlingar. Att segla tycker jag är avkopplande. Förutom den gången då jag var med och seglade hem en båt från Gotland till Stockholm. Efter att vi lämnat ön så slog vädret om och det blev vindbyar upp till 30-35 sekundmeter. Den resan sitter kvar. Den glömmer jag aldrig.

– Friluftslivet kom med scouterna. Dessutom har fotbollen alltid funnits med. Så jag väntar fortfarande på att få provspela för Gnaget, AIK.

Du är en slank och vältränad man. Hur håller du dig alert och i form?
– Skidåkning är och har alltid varit roligt, så pjäxorna åker på om vädret tillåter. Löparskorna har hamnat på̊ hyllan efter hundratals mil i benen, så nu går jag på motionsgymnastik några gånger i veckan.

Hur ser en favorithelgdag ut för dig?
– Jag undviker raketstarter på helgmorgnarna. Då dricker jag med stor behållning en kopp kaffe i lugn och ro. Jag går gärna en långpromenad om det inte är något kulturevenemang med familj eller vänner som är på̊ gång.

Om du ska ge ett bra tips till en 18-åring som funderar på yrkeslivet. Vad skulle du ge för tips då? 
– Säg nej till droger och se till att du avslutar skolan med godkända betyg. Då öppnar sig en större arbetsmarknad för dig.

Vilken fastighet har du varit mest stolt över att vara med att bygga?
– Det är nog byggandet av Wermdö̈ klubbhus där vi gjorde omklädningsrum, kök, shop och ett rum för de aktiva medlemmarna. Det var ett intressant och utmanande arbete Vintern slog till och kvicksilvret kröp ända ner till -30 grader då vi skulle göra en hel del formsättning. Inte minst med att montera en stomme av limträbalkar.

– Jag minns också, utöver alla ROT-arbeten jag varit med på, en tillbyggnad på Grönviksvägen. Under några sommarveckor hade vi trevligt arbete med den extra bonusen att vi kunde ta ett dopp i Mälaren efter dagens slut.

Hur känns det att föräras en avbild av dina händer i brons, som ska placeras på det hus där du startade din yrkesbana, kvarteret Uven?
– Det blir något som ingen kan sudda ut. Det känns stort att alltid få finnas kvar där.

 

Fråga oss