Nyheter / 2019 / Fastighetsförvaltning varje dag året runt
2019-09-03

Fastighetsförvaltning varje dag året runt

Blinkande lampor, överfulla soprum, trasiga tvättmaskiner och stökiga vindsgångar. Så skulle det nog se ut om inte Einar Mattssons fastighetsskötare och fastighetstekniker varje vecka tar hand om husens allmänna utrymmen. Vi följer med Johan Svenningsson och Raimundo Contreras som ansvarar för skötsel av 10 fastigheter på Södermalm.

Johan-o-Raimundo-960.jpg
 
Fastighetsskötare Johan Svenningsson och fastighetstekniker Raimundo Contreras arbetar tillsammans för att säkerställa att allt fungerar som det ska i husen. Johan ansvarar för att kontrollera så att det är rent och att allt fungerar i allmänna utrymmen medan Raimundo lagar det som är trasigt och ser till att felanmälningar hemma hos hyresgästerna åtgärdas så snart som möjligt.
 
- Vi besöker alla hus minst en gång i veckan. Vår rondering börjar alltid med att vi kontrollerar entrén så att portdörrens lås är ok, att det är uppdaterat på anslagstavlor och att det inte står saker i vägen i trapphuset, berättar Johan när han visar runt i entrén på Blekingegatan 26.
 
fastighetsskötsel_Raimundo_960.jpg
Brandsäkert och tryggt
Förvaring av barnvagnar, skoställ eller annat i trapphuset är inte tillåtet eftersom det är en utrymningsväg. Alla som bor i huset ska snabbt kunna ta sig ut och om trapphuset är rökfyllt är det lätt att snubbla på saker som står i vägen. Sakerna kan också hindra räddningspersonalen att snabbt ta sig in eller en akut sjuktransport att lätt rulla fram en bår i entrén.
 
- Det är jätteviktigt att det är fritt här och vi informerar boende direkt om det står saker i vägen. Om sakerna inte flyttas tar vi hand om dem. Det är av säkerhetsskäl, säger Johan.
 
De fortsätter ronderingen via hissen upp till hösta våning. Här kontrolleras hissrummet och på vägen ner i trappan så att alla lampor lyser och att elementen värmer som de ska. Vägen vidare genom huset går genom förrådsutrymmet.
 
- Här är det också viktigt att det inte står saker i gångarna som kan bli en brandfara. Vi tittar så att det sitter lås på alla förråd. Om något låst är uppbrutet meddelar vi hyresgästen så att de kan agera och se om något är stulet, berättar Raimundo. 
 
För att minska risken för att obehöriga ska ta sig in har de förbättrat både lås och belysning i flera fastigheter. Det händer att folk tar sig in för att sova, särskilt under kalla vintern.
 
- Vi kan få väcka sovande personer och be dem gå ut. Det gör ibland lite ont när snön viner utanför, säger Johan.
 
fastighetsskötsel_Johan_960.jpg
Rent och snyggt
I soprummet här på Blekingegatan är det idag rent och snyggt och det finns gott om kärl för att återvinna förpackningar. Om kärlen skulle varit överfulla hade de beställt extra hämtning.
 
I tvättstugan ser de till att filter är rena och att maskinerna fungerar. Städutrustning som fått fötter ersätts med ny så att de som tvättar kan torka och sopa upp tvättmedelspill efter sig. 
 
- Vi ser till att det är snyggt i huset. Då smittar det av sig på boende också som hjälper till att hålla ordning. Alla vill ju ha rent och snyggt, säger Johan.
 
fastighetsforvaltning_collage_960_500.jpg
 
På Einar Mattsson arbetar 11 fastighetsskötare och 37 fastighetstekniker för att ta hand om husen och åtgärda felanmälningar som görs av boende. Målet är trivsamma boenden för alla som har sina hem i husen.

Fråga oss