Nyheter / 2019 / Fanfarer för Hjulstas nya muralmålning
2019-06-14

Fanfarer för Hjulstas nya muralmålning

Under torsdagen invigdes den 11 meter höga muralmålningen vid Hjulsta Torg med fanfarer och tal av kulturborgarrådet Jonas Naddebo, konstnären Mari Rantanen och Anders Ränk, en av Einar Mattssons ägare.

mural_invigning_1.jpg

- Stort tack till Stockholm Stad och Stockholm konst för att ni stöttade initiativet och till Mari Rantanen för att du skapat ett mycket fint konstverk för alla Hjulstabor. Tack också till vår områdesförvaltare Ylva Forslund som tillsammans med teamet gör ett fantastiskt arbete här i Hjulsta - varje dag, sade Anders Ränk i sitt invigningstal.

Positiva reaktioner

Boende i Hjulsta har varit väldigt positiva till konstverket och nyfiket följt målningsarbetet under veckan som gått.

- Det är många som har stannat och pratat och kommenterat målningen. Den vanligaste kommentaren är att de också skulle vilja ha en mural, på sitt eget hus, berättar Ylva Forslund.

Konstverket är ett resultat av ett samarbete mellan Einar Mattsson och Stockholm konst. Konstnären Mari Rantanen har inspirerats till målningen av samtal med ungdomarna på ungdomsgården Hjuset, men målningen är tillägnad samtalet mellan alla Hjulstabor.

- Jag ville veta vad ungdomarna tycker är spännande, viktigt eller vackert i Hjulsta. Utifrån berättelserna har jag format ett mönster med cirklar med spår av rörelse, växande energi eller körsbärsblommor. Det har jag kombinerat med pratbubblor runt fönstren i fasaden. Pratbubblornas olika gröna nyanser symboliserar hjulstabornas olikheter och att alla deras röster ska höras, berättar Mari.

mural_Hjulsta_2.jpg

Mari Rantanens konstverk är inspirerat av ungdomarnas berättelser om hur vackert körsbärsträden i Hjulsta blommar om våren och att gångbron över till Lunda industriområde har en spännande spiralform.

mural_Hjulsta_1.jpg

De gröna pratbubblorna i olika nyanser är en hyllning till det fria samtalet och att allas röster ska få höras.

Fråga oss