Nyheter / 2018 / "Det pratas för lite om en fungerande hyresmarknad"
2018-03-20

"Det pratas för lite om en fungerande hyresmarknad"

— Det sägs att byggandet ska lösa bostadsbristen. Man vågar inte utmana den rådande situationen, säger Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattsson i SABO:s Poddkanal "Radio Allmännyttan".

Det här systemet har lappats och lagats i många år. Det är ett system som uppenbarligen bidragit till inlåsningseffekterna vi idag ser på hyresmarknaden. 

Som fastighetsägare har vi idag inte den direkta kontakten med våra hyresgäster i den viktigaste frågan – det vill säga hyressättningen.

Felriktade belöningar
Fastighetsägare blir belönade för att vara skickliga på att hantera systemet i en förhandling med ett ombud, istället för att bli belönade av hyresgästen. Det blir en byråkratisk runda när ombud ska bedöma och utvärdera vad hyresgästen egentligen värderar i sin bostad.

Systemet skapar också en ”freerider”-problematik där sämre hyresvärdar ändå får betalt. Om fler fastighetsägare skulle behöva anstränga sig, då skulle de lägga mer resurser, bry sig mer om hyresgästerna och också sköta fastigheterna bättre.

Vi behöver ett system där vi återupprättar en direkt dialog med mellan fastighetsägaren och hyresgästen om vad som faktiskt skapar värde för de som bor i husen. 

Lyssna på hela podd-inslaget här (inslag nummer 1B)

Fråga oss