Nyheter / 2018 / Att vara en bra granne
2018-10-12

Att vara en bra granne

8 av 10 av Einar Mattssons hyresgäster upplever att de har god kontakt med sina grannar. Det är roligt, men också viktigt. Grannsämja ger oss känslan av trygghet som ökar välbefinnandet. Här kan du läsa våra tips om hur du är en bra granne.

När vi är många som lever under samma tak krävs både hänsyn och tolerans mot varandras sätt att leva. Vi är alla olika och har olika syn på tider, vanor och hur vi vill leva våra liv. Att dansa i träskor inomhus, att köra smoothieblandaren på högsta effekt tidigt på morgonen eller att spela hög musik när grannen vill sova kan skapa dålig stämning i huset. Att säga hej till grannen och le är en enkel sak som gör stämningen bättre.

Eftersom relationen med grannen kan underlätta vardagen och få oss att känna trygghet och trivsel kommer här tips för hur du skapar grannsämja i ditt hus.

Säg hej till grannen

Säg hej till dina grannar när du har flyttat in. Presentera dig och berätta att du är ny i huset. Du får säkert goda tips av de som bott där länge. De kanske erbjuder bärhjälp eller lånar ut en trappstege och borrmaskin när du ska montera gardinstången.

Berätta att du ska ha fest

Att sätta upp en trevlig lapp på anslagstavlan när man ska ha en födelsedagsfest är ofta uppskattat. Grannar har ofta överseende med lite extra ljud om man har informerat i förväg. Skriv att de ska ringa på om du stör så blir det inte någon stor grej att be dig skruva ned musiken.

Byt mobilnummer med grannen

Vi arrangerar ibland trapphusmöten så att du på ett naturligt sätt får en chans att träffa dina grannar. Passa gärna på att byta mobilnummer med dina grannar så att ni kan ha kontakt om det behövs. Det är bra att kunna agera tillsammans om något hänt i huset som man inte vill hantera ensam.

Snicksnacka i tvättstugan

Passa på att prata med dina grannar om vädret eller annat när ni ses i tvättstugan eller på gården. Att man har haft en kontakt minskar risken för missförstånd och irritation över lite störande ljud på lördagsmorgonen.

Låna ut ett par ägg eller en skiftnyckel

De mest omtyckta grannarna är de som hjälper till om man frågar om hjälp. Det är personer som hjälper till att vattna blommorna när du är bortrest, går ut med hunden om du stukat foten och lånar ut lite pärlsocker om du saknar när bulldegen är satt på jäsning.

Var tolerant och visa hänsyn

Att öva på att vara tolerant och inse att alla inte är som en själv är avgörande för goda grannrelationer. Ibland kan det tyvärr bli för mycket ljud även för den mest toleranta. Om du blir störd av grannens höga musik eller borrande kan du börja med att berätta för grannen att du blir störd. Om det inte hjälper och situationen är ohållbar kan du ta hjälp av oss.

På kvällar och nätter kan störningsjouren ge dig råd och besöka fastigheten om situationen kräver det. Deras nummer sitter uppsatt i trappinformationen och finns också i din bopärm.

Fråga oss