Boende / Aktuellt för boende / Rätt temperatur i lägenheten
2020-09-28

Rätt temperatur i lägenheten

Nu under hösten kan vädret och utomhustemperaturerna växla snabbt. Det gör att det är svårt för värmesystemet att hänga med i svängarna. Läs våra tips för att få rätt temperatur inne. Och tänk på att det kan vara bra med lite tålamod.

I de flesta lägenheter sprids värmen genom att varmvatten cirkulerar i elementen. En termostat på elementet ser till att du ska få minst 20 grader i din lägenhet. I vissa nybyggda lägenheter kan lägenheten istället värmas med golvvärme eller med hjälp av ventilationen.

Oavsett värmesystem ska det värma upp din lägenhet till cirka 20 grader. Men vid snabba väderomslag är det bra att ha lite tålamod då det kan ta ett litet tag innan du får rätt temperatur.

värme_termostat2_960.jpg

Tips för rätt temperatur

Här är tips för dig som bor i en lägenhet som värms upp av element.

  • Kontrollera att det inte står en soffa eller säng direkt framför elementen som hindrar värmen att sprida sig i rummet.
  • Kontrollera att termostaten står på max och att det inte hänger en tjock gardin framför termostaten som gör att den känner av högre temperatur än det är i rummet.
  • Kontrollera att dina luftventiler vid fönstren inte är igensatta. Det ska komma in luft som värms upp av elementen.


termometer_960.jpg

Kontrollmät temperaturen

Värmesystemet ska värma upp lägenheten till cirka 20 grader. Om du misstänker att det inte är rätt temperatur i din lägenhet kan du kontrollmäta.

  • Kontrollmät med termometer 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet.
  • Mät temperaturen några dagar i rad och notera temperatur och datum. Om det är under 20 grader under en längre period gör du en felanmälan till oss så att vi kan felsöka. Vi kan t ex behöva lufta elementen för att varmvattnet ska cirkulera som det ska.
  • Anledningen till att du ska kontrollmäta mer än en dag är att det kan vara en tillfällig eftersläpning i uppvärmningen, och att det blir rätt temperatur efter några timmar.
Frisk luft

För bästa inomhusklimat ska du se till att alla ventiler är öppna. Du ska inte sätta igen ventilerna eller täcka för dem. Luften ska komma in genom ventilerna för att du ska få ett bra inomhusklimat. Den friska luften värms upp av elementen och cirkulerar sedan genom lägenheten.

Fråga oss