Boende / Aktuellt för boende / Tips för att hålla ditt badrum fräscht
2023-01-12

Tips för att hålla ditt badrum fräscht

Många och långa duschar innebär stor påfrestning på badrummet. För att hålla badrummet fräscht behöver se till att det får torka ur. Om det bildas mörka fläckar på kakelfogarna är det viktigt att du städar bort dessa innan de sätter sig djupare eller breder ut sig.

Dagens duschvanor i kombination med kondens från tvättmaskin och torktumlare kan orsaka problem i badrummet. Konstant vattenånga och våta väggar kan göra att det bildas mörka fläckar på kakelfogarna i badrummet. På sikt kan detta bli riktigt ofräscht.

Så här gör du för att undvika problem:

  • Vädra ut fukten: Regel nummer ett är att se till att fukten i badrummet vädras ut. Låt badrumsdörren vara öppen efter duschen eller när du tvättat. Då strömmar luft lättare genom badrummet och ut genom badrumsventilen. Skrapa ned vatten från badrumsväggarna efter duschen. Låt duschdraperiet hänga fritt från väggen och gärna lite utdraget så att det torkar snabbare.

  • Korta duschtiden: Det är många och långa duschar i varmt vatten som orsakar problemen. Så du underlättar både för ditt badrum och klimatet om du drar ned på duschtiden. Stäng gärna av vattnet under tiden du tvättar håret.

  • Städa ofta: Är ditt badrum grådaskigt och trist? Anledningen till att lister, fogar, tvättställ och annat kan drabbas av fläckar, kalkbeläggningar och mögel är att det hela tiden används vatten i badrummet. Med tiden blir fläckarna svårare att få bort. Därför ska du se till att städa ofta och kontrollera så att det inte börjar dyka upp mörka fläckar.

Städtips för badrummet

  • Att fogarna får svarta fläckar är ett vanligt förekommande problem. Det som hänt är att det har bildats en beläggning av mögel. Städa ordentligt. Ett husmorstips är att använda blanda bikarbonat och vatten till en pasta som du lägger på fogarna. Låt verka i 15 min och borsta sedan med en liten borste, t ex uttjänt tandborste. På kaklet kan du använda ättika i vattnet.

  • Om duschkabinen är full av beläggningar kan du använda en sprayflaska, med t ex ättika och vatten. Spruta lösningen över hela ytan och gnugga sedan med en blöt svamp.

  • Om toalettstolen är missfärgad kan du använda samma ättikslösning. Om inte det fungerar kan du prova med citronsyra. Det brukar fungera även mot de tuffaste av fläckar och beläggningar.
Fråga oss