Boende / Aktuellt för boende / Sveriges nationalblomma lockar bin och fjärilar till Einar Mattssons gårdar
2021-03-16

Sveriges nationalblomma lockar bin och fjärilar till Einar Mattssons gårdar

Många ängsväxter och pollinerare är idag hotade. För att bidra till den biologiska mångfalden skapar vi ängar i utemiljön vid fastigheterna. På ängarna växer bland annat liten blåklocka som i veckan utsågs till Sveriges nationalblomma.

blåklocka-liten.gif
Äng med liten blåklocka. Foto: Mats Wilhelm/ Naturfotograferna / IBL Bildbyrå
 
- Den vackra blåklockan som varit vanlig på ängar över hela Sverige är en av de blommor som vi valt att så och plantera in på våra ängar. Ängsmiljöer vid fastigheterna är vårt konkreta sätt att bidra till den biologiska mångfalden i stan, berättar Johanna Karlsson, chef för Einar Mattssons utemiljöavdelning.
 
Naturmiljön med ängsblommor lockar fjärilar, humlor och bin som behövs för pollinering av frukt och bär. Ängar har anlagts vid flera av Einar Mattsson-koncernens egna fastigheter, både i Hjulsta, Bagarmossen och Hägersten.
  
- Vi är stolta över att vi på detta sätt kan bidra till att rädda både ängsblommor och de livsviktiga insekterna, säger Johanna Karlsson.
 
johanna-Karlsson.gif
Johanna Karlsson, chef för Einar Mattssons utemiljöavdelning.
 
Det var organisationen svenska botaniska föreningen som bad folket rösta på vilken blomma som skulle bli Sveriges nationalblomma. 81 000 personer röstade varav 14 000 på vinnaren: liten blåklocka, som nu ska få symbolisera hela Sverige.
2020-06-30
Håll avstånd, håll ut, rädda liv
Vi ber dig som har ett ärende att inte besöka oss eller ta emot besök från oss om du har hosta, feber, snuva eller ont i kroppen. Kontakta oss istället via telefon, mejl eller felanmälan.

Vi på Einar Mattsson gör allt för att du som kund ska känna dig trygg med oss. Våra kunder och medarbetares säkerhet har därför högsta prioritet. Vi följer löpande utvecklingen av situationen med anledning av Coronaviruset/Covid-19  och anpassar våra arbetsmetoder därefter.  Läs mer.
Fråga oss