Boende / Aktuellt för boende / Gott samarbete med boende vid gårdsrenoveringar
2020-11-25

Gott samarbete med boende vid gårdsrenoveringar

Under de senaste åren har Einar Mattsson genomfört flera gårdsrenoveringar och nu senast färdigställdes innergården på Östgötagatan 47. Det är ett omfattande arbete som lyckas tack vare gott samarbete med entreprenörer och boende i husen.

renovering_innergard_1_960.gif

Många innergårdar i innerstan är byggda över källarutrymmen med plats för lokaler och allmänna utrymmen. I äldre fastigheter kan bjälklagen under innergården vara över 100 år gamla. Med tiden kan de ha börjat rosta och behöver därför bytas ut. Det är ett stökigt och bullrigt arbete som kräver tålamod och förståelse från boende i huset.

- Det är ett mycket omfattande arbete att gräva ut hela innergården och frakta bort jordmassor och betong. Vi upplever dock att alla hyresgäster varit väldigt förstående för att arbetet måste göras, berättar Sanna Stark, förvaltare.

Sanna-Stark_960.gif

Sanna Stark, förvaltare

Jord, betong och buller

Vid renoveringen av innergården på Östgötagatan togs först asfalt, planteringar och plattor bort. Därefter bilades bjälklaget av betong loss och utrymmet grävdes ut med hjälp av grävmaskin.

- Bilningen är det som påverkar boende mest. Det låter och vibrerar en hel del. Men som tur är pågår detta arbetsmoment inte i så många dagar, berättar Sanna.

Samarbetet med bra entreprenörer är avgörande för att arbetet ska lyckas. Förståelse från hyresgästerna är också en framgångsfaktor. Därför informeras hyresgästerna både innan och under tiden arbetet pågår.

- Det är lättare att stå ut med våra nödvändiga renoveringar om man får veta att arbetet går framåt och att det kommer bli fint efteråt, konstaterar Sanna, som fått positiva reaktioner från hyresgäster bland annat om att belysningen har förbättrats på gården i samband med renoveringen.

renovering_innergard_3_960.gif

renovering_innergard_2_960.gif

För att ytorna ska hållas torra sätts ett väderskydd som hindrar regn och snö att landa på gården.

Grönskande gård

Nu när gården har fått nytt och säkert bjälklag kommer Einar Mattssons utemiljögrupp skapa en fin gårdsmiljö med planteringar och sittplatser. Ett nytt träd är redan på plats och nästa vecka planteras pollinerarvänliga växter som har lång blomningstid. Cykelställ är beställda och kommer monteras på gården.

- I planeringen av umgängesytorna på den här gården på Östgötagatan har vi utgått ifrån en skiss som vi fick av en hyresgäst för några år sedan. Och om intresse finns kommer vi i att ställa ut odlingslådor till våren så att hyresgästerna kan odla ätbara saker, berättar Johanna Karlsson, chef för utemiljögruppen.

renovering_innergard_JohannaKarlsson_960.gif

Johanna Karlsson, chef för utemiljögruppen, leder arbetet med att skapa fin grönska på gården efter renoveringen. 

Fråga oss