Boende / Aktuellt för boende / Hållbart och vackert med vårlökar i Einar Mattssons rabatter
2022-05-10

Hållbart och vackert med vårlökar i Einar Mattssons rabatter

Einar Mattsson arbetar för en hållbar förvaltning på bred front. För att gynna biologisk mångfald och minska vårt klimatavtryck byter vi säsongsplantering i krukor till vårlökar i grönytor och rabatter. ”Det är både vackert och mer hållbart”, säger Marika Rissle projektledare för utemiljö.

Isjaktsgränd IMG_1967.JPGScilla vid Isjaktsgränd.

Genom att plantera lökar som återkommer år efter år vill Marika Rissle och Einar Mattssons utemiljögrupp minska klimatavtrycket samtidigt som vi skapar en fin utemiljö.

- I de områden, framför allt utanför innerstaden där vi har mark runt fastigheterna kommer vi att plantera vårlökar under de kommande åren. Vårlökarna återkommer och förökar sig år efter år, så det är en hållbar lösning. Dessutom så kan vi minska materialanvändning och transporter samt spara på vatten, berättar Marika Rissle.

Einat Mattsson Marika Rissle utemiljö.jpgMarika Rissle, projektledare utemiljögruppen.

Scillor, påsk- och pingstliljor, botaniska tulpaner och anemoner är några av vårlökarna som sätts i backen och blommar från februari till juni.

- Säsongsplanteringarna i krukor är uppskattade av våra hyresgäster, men vi hoppas att de blir lika glada för vårlökarna i olika färger. De slår ut tidigt på våren när både vi människor och insekterna suktar efter grönska efter den gråa vårvintern. Det här är sorter som vi vet att fjärilar, humlor och bin behöver och tycker om, säger Marika Rissle.

I innerstaden där det inte finns mark att sätta vårlökar fortsätter Einar Mattsson att plantera blommor och buskar i krukor. Här väljer man växter som är tåliga och som också fungerar som landningsplatser för insekter som bin och humlor på deras färd genom staden.

Isjaktsgränd IMG_1987.JPG

Tidigblommande i februari-april

Detta är blommor som ger mat till tex övervintrande fjärilar, humledrottningar som precis vaknat och bin.

  • Scilla Bifolia
  • Scilla Mitschenkocina
  • Scilla Siberica
  • Chionodoxa 'Luciliae Gigantea' - Vårstjärna
  • Eranthis Ciliicica - Vintergäck
  • Puchkinia 'Libanotica - Porslinshyacint
Mellantidsblommande i april-maj

Dessa ger mat till tex guldbaggar, blomsterflugor och steklar.

Narcissus (olika sorter), Påsk- och pingstliljor
Tulipa 'Tarda Daistemon', Botanisk tulpan
Anemone Blanda 'Blue shades', Balkansippa

Rusthållarvägen vår  IMG_1822.JPG Pingstliljor vid Rusthållarvägen

 

Fråga oss