Boende / Aktuellt för boende / Fimpa rätt och slipp böter för nedskräpning
2022-01-03

Fimpa rätt och slipp böter för nedskräpning

Från den 1 januari 2022 är det förbjudet att kasta godispapper, fimpar, snus och tuggummi på marken. Nedskräpning kan ge böter om 800 kronor.

cigarettfimp.jpg

Från och med den 1 januari 2022 är det förbjudet att kasta fimpar, snus, tuggummi och godispapper på marken. Skräpar du ned kan polisen ge dig böter om 800 kr.

Cigarettfimpar står för 62% av skräpet på marken

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp. Fimpar står enligt den nationella skräpmätningen 2020 för 62 procent av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14%.

Eftersom fimparna oftast slängs på marken åker de lätt ned i dagvattenbrunnar och ut i havet. Fimparna innehåller plast och gifter som riskerar att göra stor skada i naturen.

Fimpa rätt i egen askkopp

Om det inte finns en askkopp i närheten där du röker kan du ha med en egen. Det finns fickaskkoppar att köpa som är enkla att ha med sig och som inte släpper ut någon lukt.

Du som röker på balkongen eller loftgångarna ska ta hand om dina fimpar. Fimparna får inte kastas på marken. Du kan ta en glasburk med lock och lite vatten i där du lägger ned dina fimpar.

Inget skräp på marken helt enkelt

På gator och torg runt om i staden finns behållare för skräp. Släng alltid godispapper och annat skräp i papperskorgarna eller ta med dig det hem till din soppåse. 

Fråga oss