Boende / Aktuellt för boende / Undvik brand i hemmet
2020-11-27

Undvik brand i hemmet

Det är ofta vardagliga saker som gör att det börjar brinna i hemmet. Det kan vara en glömd platta på spisen eller tända ljus. Var rädd om dig och dina grannar! Brandsäkra hemmet inför den tid på året då det sker många bränder.

brand_ljus_960.gif
Blås ut ljusen

Var försiktig med levande ljus. Ställ dem stabilt och på säkert avstånd från gardiner och dukar. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet. Undvik ljusstakar i trä.

Ställ inga prylar i trapphuset

Trapphuset är en viktig utrymningsväg. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram. Därför ska du inte ställa barnvagnar, cyklar, skohyllor eller annat i trapphuset.

Lägg locket på

Ha alltid ett lock redo när du steker och friterar så att du kan kväva elden om det behövs. Du kan också använda en brandfilt. Använd aldrig vatten för att släcka brinnande fett eller olja – det kan bli en explosion.

Rengör spisfläkten

En brand i en bortglömd kastrull kan lätt sprida sig genom en smutsig fläkt och vidare i huset.

Dra ur sladden

Dra ur sladden till kaffekokare, strykjärn, hårtorkar och brödrostar när de inte används. Dra alltid ut laddarsladden till mobiltelefonen när du inte använder den. Laddaren kan överhettas och starta en brand.

brand_el_960.gif

Testa brandvarnaren

Testa så att brandvarnaren fungerar. Håll inne den lilla knappen på varnaren i flera sekunder. Då ska den börja låta. Om den inte gör det behöver du byta batteri eller göra en felanmälan så att vi kan byta brandvarnaren.

brandvarnare_960.jpg

Om det börjar brinna

Har du inte möjlighet att släcka branden på ett säkert sätt är det viktigaste att du tar dig ut snabbt. Stäng in branden, varna grannarna och larma 112.

brand_112.gif

  • Rädda dig själv och andra människor som är i fara. Stäng dörrar efter dig, det fördröjer både brandens förlopp och den farliga rökens spridning.
  • Varna andra i närheten, så att även de kan sätta sig i säkerhet.
    Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Där ska du så snabbt som möjligt ge information om vad som hänt.
  • När allt ovan är gjort kan du själv försöka släcka elden. Det är mycket viktigt att du gör det på ett säkert sätt och att du inte riskera din egen hälsa.
  • Om du inte kan släcka, stäng dörren till rummet det brinner i. Det fördröjer brandförloppet. Brinner det i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.
  • Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus! Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

 

Fråga oss