Boende / Aktuellt för boende / 2023 års hyresförhandling
2023-03-10

2023 års hyresförhandling

Årets hyresförhandling mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är avslutad. Hyrorna kommer att höjas 4,75 procent i privatägda hyresbostadsfastigheter enligt ett ramavtal med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Med retroaktiv höjning från den 1 februari 2023. Ett ramavtal innebär att det finns en överenskommelse om en generell höjning som respektive fastighetsägare i Stockholm kommun kan använda sig av i de lokala förhandlingarna.

Din nya hyra
De lokala förhandlingarna sker mellan Einar Mattssons hyresförhandlare och Hyresgästföreningens förhandlare, total 15 olika personer (uppdelat på kyrkoförsamlingar). Förhandlingarna sker fastighetsvis och pågår skyndsamt.
Eftersom vi har hundratals fastigheter att förhandla om, räknar vi med att förhandlingarna kommer att ta cirka två månader innan allt är färdigförhandlat. Så fort hyran förhandlats anslås detta i din trapp och syns på nästa hyresavisering, som sker kvartalsvis. 

Retroaktiv hyra
Om din hyra höjs framöver behöver du redan nu förbereda för det. Den kommer i juni. Även om du inte vet det exakta beloppet idag, kan du räkna med att ta din hyra gånger 1,0475 för att få fram den nya ungefärliga månadshyran. Tänk på att den ska betalas retroaktivt från 1 februari i år. 

Fråga oss