Nyheter / 2024 / Från återbruk till förberedande av solceller – modernisering av balkonger och tak på Lilla Essingen
2024-02-21

Från återbruk till förberedande av solceller – modernisering av balkonger och tak på Lilla Essingen

På Lilla Essingen äger Einar Mattsson-koncernen flera fastigheter och på två av dem har tak och balkonger renoverats. Vi har även förstärkt och förberett taken för att kunna montera solceller. Balkongerna på Strålgatan 7 har återfått sitt historiska utseende med veckad plåt samtidigt som dagens säkerhetskrav uppfyllts och nytt ytskikt lagts på. På Strålgatan 11 kunde balkongerna återbrukas.

återbruk och renovering strålgatan 11.jpg

Omgjutna balkonger
På Strålgatan 3 bilade vi ner balkongerna ner helt för att gjuta om dem på nytt. Vi monterade nya räcken och ny veckad plåt, allt med de säkerhetsavstånd som gäller idag. På balkonggolven finns dels ett fall, att den lutar utåt några grader, för att vatten ska rinna av. Dels sitter en liten ”knöl” nära fasaden som leder vattnet från fasaden bortåt och utåt. Det kan tyckas vara små detaljer, men de har stor inverkan på avrinningen.
Ett nytt ytskikt har lagts på, en tvåkomponentbeläggning, som kommer att förlänga den tekniska livslängden. Den håller bättre mot fukt och väderpåfrestningar än ren obehandlad betong och är också med sin kornighet i ytan bra för att undvika halka.

Sinusprofilerad balkongplåt och återbruk
På Strålgatan 7 renoverade vi de befintliga balkongerna som fick nytt ytskikt. Här sattes också nya räcken och ny tidstypisk veckad plåt – den så kallade sinusprofilerade – så att utseendet på balkongerna nu är detsamma som då huset uppfördes 1936.

Fina gröna balkongräcken med veckad plåt fanns sedan tidigare på Strålgatan 11. De var i så fint skick, så de sattes tillbaka efter att golven fått det nya ytskiktet. Ett tydligt exempel där återbruk var möjligt, då räcken och plåt håller i många år till.

På de tidigare pisk-altanerna – där det förr piskades mattor – har vi tagit bort ställningen. Här får hyresgäster utan balkong istället en yta för samvaro. Altanerna är helrenoverade med nya tätskikt, som självfallet trycktestats, för att säkerställa att de är helt täta mot väta.

Solcellsförberedd takrenovering och säkerhet
På taken tog vi bort gammal papp, den gamla läkten (trästolpar som sätts i ett rutsystem för att bära upp de tunga takpannorna) och den gamla takplåten. Vi förstärkte taket med extra träkonstruktioner under befintliga takstolar, la ny papp på plats, byggde ny läkt för att slutligen lägga de nya asfaltstakpannorna på plats. Dessutom har vi uppdaterat taksäkerheten med nya fästen för vajrar och monterat en gångbrygga för takarbetarnas säkerhet.

Nu går det att konstatera att Einar Mattssons fastigheter har de nyaste taken på hela Lilla Essingen. I en överflygning med drönare ses en påtaglig skillnad. Under våra varma och soliga dagar framöver kan nu takaltanerna och balkongerna fyllas av hyresgäster som har utsikt över den glittrande Riddarfjärden och Essingesundet.

Fråga oss