Nyheter / 2024 / Einar Mattsson internationella samarbete i KTH Dig-IT Lab
2024-09-19

Einar Mattsson internationella samarbete i KTH Dig-IT Lab

Som en av finansiärerna med pågående forskningsprojekt i KTH Dig-IT Lab, deltog Einar Mattsson på en unik internationell digitaliserings-konferens i Stockholm den 12-13 september tillsammans med framstående universitet i Sydney, Montreal, Grenoble och Oslo.


Mikael Dimadis berättar om Einar Mattssons pågående forskning på KTH Dig-IT Lab  

Nämnda universitet är alla med i KTH:s och fastighetsbranschens stora forskningsprojekt Dig-IT Lab. Här deltar Einar Mattsson tillsammans med andra fastighetsägare som Vasakronan, Castellum, Akademiska hus och SISAB. Deltar gör även proptech-bolag som utvecklar tekniska modeller, AI-teknik och andra smarta lösningar. Allt för att tillsammans kunna accelerera digitaliseringen av fastighetsbranschen för att minska klimatavtrycket.

Gemensamma globala utmaningar

Våra utmaningar att öka digitaliseringen i fastighetsbranschen delar vi med många, inte bara i Sverige utan också i resten av världen. Att lyssna på de olika erfarenheterna från Frankrike, Kanada och Australiens forskningsprojekt som genomförs just nu, blir därför väldigt intressanta. Alla projekt syftar till att skapa digitala lösningar för att bättre kunna samla in data, göra bättre simuleringar och sen praktiskt kunna tillämpa dem i fastigheterna. Som att minska energianvändningen till exempel.

 
Mikael Dimadis, projektledare forskning- och utvecklingsprojekt på Einar Mattsson berättar:

– Vi på Einar Mattsson har genom KTH Dig-IT Lab en unik möjlighet att ta del av erfarenheter från andra fastighetsägares forskningsprojekt och verkliga tester, men också genom de olika projekten som vi själva driver. Forskningen i de tre egna byggnaderna på KTH-campus syftar till att snabba på digitaliseringen. Allt för att vi själva och resten av branschen ska få en ännu smidigare och mer effektiv förvaltning och minskat avtryck på miljö och klimat.

Människors beteenden påverkar

Human in the Loop kallas en metodik som tillämpas i ett forskningsprojekt i Frankrike, där simuleringarna som görs i den digitala modellen tar hänsyn till variationer i människors beteenden i fastigheten. Detta låter enkelt, men är komplicerat och kräver avancerad programmering. 
Einar Mattsson hoppas kunna göra något liknande i Einar Mattssons tre byggnader på KTH, inom ramen för både KTH Dig-IT Lab och KTH Live-In Lab.

KTH Dig-IT Lab en unik möjlighet att spara tid och resurser

På NTNU, Norges teknisk naturvetenskaplige universitetet, drivs bland annat ett projekt för att bygga upp en digital tvilling utifrån data som fastighetsförvaltare behöver. Arbetet med att sätta upp digitala tvillingar inom Einar Mattsson-koncernen i det egna beståndet pågår sedan länge. Den första etappen av den första digitala tvillingen kommer att visas upp internt på Einar Mattssons temavecka om digitalisering i oktober. Erfarenhetsutbytet mellan NTNU och KTH Dig-IT Lab fortsätter. 

Felanmälan
Fråga oss