Nyheter / 2024 / ”Det är roliga och spännande projekt med en mycket fin slutprodukt” — Einar Mattssons fredagsporträtt med Frida Tavana
2024-05-17

”Det är roliga och spännande projekt med en mycket fin slutprodukt” — Einar Mattssons fredagsporträtt med Frida Tavana

Energispridande och gladlynt tar sig entreprenadingenjör Frida Tavana sig an ett av byggbolagets projekts ekonomistyrning och koll på kvalitet och miljö. Efter bara ett halvår har hon snabbt kommit in i arbetet. Med stor kommunikativ förmåga och stor tillit till kunniga kollegor går dagarna fort på projekten. Fritiden ägnas åt massa saker, då Frida är genuint nyfiken på nya människor och platser. Lär känna Frida i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:


Foto: Erika Norell/Einar Mattssn

Frida, du jobbar som entreprenadingenjör på Einar Mattsson Byggnads AB. Vad innebär den rollen?
– Entreprenadingenjörsrollen är en bred roll som kan se olika ut från bolag till bolag men jag arbetar framför allt med ekonomistyrning i projekt och stöttar platschef och arbetsledarna med löpande prognosarbete, ekonomiavstämningar, ÄTA-hantering och kostnadsuppföljning. Jag följer även upp styrande dokument och kvalitets- och miljöarbetet i projekten.

Hur blir man en bra entreprenadingenjör?
– Jag tror det är en mix av att arbeta proaktivt och analytiskt för att dels kunna grotta ned sig och granska siffror och detaljer dels kunna se en överskådlig bild av helheten i projekten.  
Jag tror även att du ska vara ”bra” med människor då det samtidigt är en social roll där du möter många såväl internt som externt. Det är olika beställare, entreprenörer och projektörer vilket kräver en god samarbets- och kommunikationsförmåga. 

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Det bästa med att jobba på Einar Mattsson speglar sig i den fina känslan jag har när jag åker till jobbet. Dels för att det är roliga och spännande projekt med en mycket fin slutprodukt, dels tack vare mina otroliga kollegor som sitter på så bred kunskap. Jag tycker att vi har ett fint samarbete mellan avdelningarna i de projekt som jag är involverad i och det är så häftigt att vi bidrar till Stockholms stads bostadsutveckling.  

Hur jobbar Einar Mattsson med hållbarhet idag tycker du?
– Jag tycker att Einar Mattsson arbetar aktivt med hållbarhet och att minska vår klimatpåverkan och nyttjande av resurser. Jag tycker även att vår marknadsavdelning gör ett fantastiskt jobb med att visa detta utåt till hyresgäster, bostadsrättsköpare och andra genom välarbetade youtube-klipp med konkreta tips som till exempel klippet ”Återvinn, skänk eller sälj saker du inte behöver ” eller Spara vatten som alla kan ta del av.

– I projekten arbetar vi till exempel även noggrant med Byggvarubedömningen där vi loggar alla våra produkter för att bygga giftfritt och hållbart med hänsyn till kemiskt innehåll, livscykel-aspekter och hållbara leverantörsled. Ett annat konkret exempel är vårt eget Logistikcenter där vi hyr maskiner och hjälpmedel till våra projekt som sedan, efter oss, återanvänds av kollegor på andra projekt vilket genererar ett fint cirkulärt flöde.  

Vad skulle vi kunna göra för fler hållbara aktiviteter i företaget?
– Vi skulle kunna göra fler studiebesök hos våra leverantörer eller samarbetspartners som aktivt arbetar med hållbarhet för att öka medvetenheten och kunskapen bland oss anställda. Vi kanske även kan ta in fler studenter för att skriva examensarbeten, då många kan ha andra ingångsvinklar och perspektiv inom miljö- och hållbarhetsfrågor som kan hjälpa oss som koncern och särskilt byggbolaget.

Vad visste du och tänkte om Einar Mattsson innan du kom hit?
– Under min tid på KTH blev jag bekant med olika fastighets- och byggbolag. Redan då fick jag intrycket att koncernen var en attraktiv arbetsgivare som både utvecklar, bygger och förvaltar bostäderna i sitt fastighetsbestånd. Allt det tillsammans lät väldigt spännande.

Vilka egenskaper jobbar du med att förbättra?
– Mitt övertänkande och att jag inte ska stressa upp mig på grund av, ibland, oviktiga detaljer.

Vad har du för knep att dela för att hantera stress?
– Något som hjälpt mig i arbetslivet är nog mina prioriteringslistor och att avsätta egentid i kalendern så att jag hinner med det jag behöver få gjort mellan alla möten under arbetsdagen. Privat är det nog att försöka hitta en balans mellan aktiviteter och tid för avkoppling, vilket är lättare sagt än gjort …

Hur återhämtar du dig bäst?
– Det är en kombination av att umgås med människor jag håller kära, slappa i soffan framför en bra serie eller att köra ett av mina favoritpass på Sats som spinning, pilates eller yoga. 

Vad har du för intressen?
– Matlagning, prova nya spännande restauranger, dreja, fotografera/dokumentera fina stunder och upptäcka nya platser.

Hur ser en favoritdag ut för dig?

– En sommardag med fint uppdukad långfrukost, åka i väg på en utflykt till något smultronställe för att sedan avsluta med en god middag i solen med familj och vänner och många skratt.

Hur ser du till att få intellektuell stimulans utanför jobbet?
– Jag får nog det genom min nyfikenhet som gör att jag gärna lyssnar på och samtalar med personer med intressanta livshistorier, erfarenheter och kunskap kring saker – vilket kan vara allt möjligt. Annars genom att läsa en bra bok och lyssna på poddar. Snart börjar ”Sommar i P1” som är en favorit hos mig.

På vilken plats känner du dig mest trygg?
– Det är nog inte så mycket kopplat till en plats, utan till människorna som jag tycker om och som jag kan vara mig själv med.

Avslöja något som få vet om dig.
– Jag har fått höra att jag är en jäkel på att baka midsommar/jordgubbstårta.

Vad gör du för att hitta glädjeämnen i vardagen?
– Varvar ner med bra musik, fixar och donar hemma, tänder ljus, går långa promenader – gärna med ett stopp på något fik. Jag tror jag är bra på att romantisera det lilla i vardagen. 

Fråga oss