Nyheter / 2022 / ”Öppenhet och samarbete skapar bäst förutsättningar” — fredagsporträttet med Andreas Westman
2022-02-25

”Öppenhet och samarbete skapar bäst förutsättningar” — fredagsporträttet med Andreas Westman

Den lugna och trygga Andreas Westman är en av koncernens verksamhetsutvecklare med fokus på IT-systemstöd. Med rejäla studier i botten och gedigen kunskap tar han och kollegorna sig an fastighetsförvaltningens alla processer kring fastigheter, energi, hyresgästhantering och fastighetsägare. För att balansera tillvaron blir det matlagning, E-sport och barnen som fyller hans fritid. Passa på att lära dig några nyttiga snabbkommandon av honom i dagens fredagsporträtt.

Andreas westman.jpgFoto: Erika Norell

Berätta, vad har du för roll idag och hur kom det sig att du hamnade här?
– Jag är systemförvaltare på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning. Efter att ha arbetat tidigare på Lime Technologies som projektledare och Einar Mattsson var en av mina kunder. Jag fick ett bra intryck av koncernen och när det ena leder till det andra så öppnades helt plötsligt en lämplig tjänst.

Vad har du hunnit med innan Einar Mattsson?
– Jag har studerat en hel del; projektledning, förändringsledning och såklart en del informatik. Efter det var det ett antal år inom familjeföretaget, en kameraverkstad, där jag lärt mig massor om finmekanik. Sedan fick jag för mig att jag ville arbeta med polis och sjukvård, och då kring alkohol och drogtester. Slutligen så landade jag i det som jag ursprungligen pluggade till – projektledning och förändringsledning.

Hur kommer det sig att du fastnade för systemförvaltning?
– När jag skulle börja mellanstadiet fick vi hem vår första dator, en 486 SX-25. Det var såklart min äldre bror som gjorde störst anspråk på den, men jag såg till att lära mig en hel del. Efter ett par år hade vi två datorer med en stor tjock kabel emellan och hemnätverket var ett faktum. Efter det har jag mer eller mindre alltid haft ett antal datorer ståendes hemma.

Vad hade du för drömmar som barn?

– Jag tror att det ändrades varje månad. När vi gjorde klassresa till bygget av den nya Ingaröbron så ville jag bygga broar. Så beroende på vad jag upplevde och såg så varierade mitt fokus.

Jobbet

Vilken yrkesframgång är du gladast över?

– Jag är väldigt stolt och nöjd över vad jag har lyckats med och var jag är i livet. Att ha fått utveckla och lära mig om de saker som jag tycker är intressant är fint. Samtidigt som jag fått göra det omgiven av roliga kollegor. Utveckling och förändring förnöjer alltid.

Hur hänger man med i det senaste kring både serverprogramvaror, hårdvara, Office365 och annat?
– Office365-utvecklingen följer jag gärna. Det finns en hel del bra webbsidor att besöka eller nyhetsbrev att följa. Jag håller mig dock ofta till det som Microsoft skriver och kastar ibland ett öga på deras ”Roadmap for Office365”. Dessvärre skapar det ofta en stark ”jag vill ha”-känsla. Vi har just nu en konsult som är helt fantastisk på SharePoint, så där har jag mycket att lära och passar på att få ny kompetens.

Vilket är favoritprogrammet i Office365?
– Teams är en solklar favorit. Det är smart att kunna knyta ihop allt i en och samma plattform och skapa en helhetsupplevelse med både kommunikation, flow, intranät och dokumentlagring. Helt fantastiskt. Jag kan inte tänka mig en dag utan det.

Vilket är det mest underskattade snabbkommandot?
– Jag kan inte välja Ctrl + F eller Ctrl + G i teams, men Ctrl +1,2,3 används också dagligen. Ctrl + F = Sök, Ctrl + G = gå till kanal/team och Ctrl + 1,2,3 = gå till app.

Digitalisering och ledarskap

Hur bra tycker du vi varit på att digitalisera koncernen?
– Jag tycker att vi har gjort ett fantastiskt arbete på användarnivå, speciellt under pandemin. Sedan har vi en del kvar att digitalisera våra fastigheter och automatisera alla våra processer. Så jag ser ingen större brist på arbete under en överskådlig framtid.

Vem har du själv lärt dig mest av hittills i koncernen, och varför?
– Jag älskar att samarbeta med de som våga utmana mina tankar. Det är svårt att nämna en enskild. Måste jag välja så blir det två personer som jag på olika sätt lärt mig mycket av. Johanna Tappert som utmanar och kompletterar mig i struktur och handling och Marianne Badman för sina kunskaper om design och användarvänlighet.

Vad är ledarskap för dig, och hur utövar du det själv?
– Ledarskap för mig är att vara öppen, kunna lyssna på andra, samt omvärdera och ompröva sina egna sanningar och beslut. Jag ser alltid till att ta hjälp av andra både innan och efter jag fattar beslut. Öppenhet och samarbete skapar bäst förutsättningar.

Vem är den bästa chef du haft hittills, och vilka egenskaper har varit avgörande?
– Jag har haft många bra chefer och ledare runt mig genom åren. Det finns en som jag ser upp till lite extra, Åsa Holmström, som på den tiden var vd för RemoteX. Hon är fantastisk på att hantera människor, har ett brinnande engagemang och är väldigt skarp.

Livet

Du är road av matlagning som många andra. Vilken är paradrätten, och vad ska jag göra för att lyckas med den? Vilka är knepen/genvägarna för att lyckas?
– Under den här delen av året älskar jag långkok. På söndagen är matlagningen som bäst. Då har jag tid och möjlighet att ta det lugnt och får dessutom hela huset att dofta härligt. Mina favoriter är husman såsom fläsklägg, kroppkakor eller biff Rydberg. Jag lånar gärna in annat som Borsjtj (rysk rödbetssoppa), en texas chili eller en riktigt god ramen (japansk nudelsoppa). Rätterna är enkla och svåra att misslyckas med. I alla fall så länge du ger dem tid och kärlek.

Vad har du för andra intressen?
– Vad mer behövs än matlagning och datorspel? Jag gillar E-sport. Har jag tid över så har jag två fantastiska barn som utmanar mig.

Hur följer man med i E-sport, och hur förklarar du det för en som aldrig hört talas om det?
– Haha, ja den E-sport jag tittar på, Dota 2, den förklarar man oftast inte. Spelet har 122 hjältar med fyra till fem förmågor var. De kan använda cirka 200 olika föremål. Det är komplicerat, alltså snäppet svårare att sätta sig in i än att förstå offside i fotboll.

Motionerar du?
– Jag spelar badminton en gång i veckan med ett par kompisar. Såklart ingår middag och någon öl efteråt, då tränar vi också hävdar vi, men på social förmåga.

Av och till har vi stressigare perioder. Hur gör du för att varva ner, eller för att behålla lugn och kontroll även i mer pressade perioder?
– Det som hjälper bäst är badminton på onsdagar, med explosiv max-puls under en timme. Liksom mina promenader till jobbet på morgonen, vardagsmotionen. Det viktiga för mig är att hitta en bra balans i vardagen för att få helheten att gå ihop. De bästa lösningarna får jag på natten efter viss inkubationstid. Ibland behöver tankarna mogna för att bli redo.

Om du ska tipsa om den bästa podden, favoritserien eller bästa filmen, vad blir det då?
– Det måste vara serien ”The Leftovers” eller ”the Boys”, nej vänta ”The Expanse” eller ”The Man in the High Castle”. Jag anar ett mönster, alltså dystopisk sci-fi. Nämnde jag ”Westworld”?

Fråga oss