Nyheter / 2022 / ”Det roligaste med mitt jobb är alla trevliga hyresgäster” — fredagsporträttet med Erik Anmyr
2022-10-28

”Det roligaste med mitt jobb är alla trevliga hyresgäster” — fredagsporträttet med Erik Anmyr

Med lugn i blicken och genom att göra en sak i taget ordentligt hjälper Erik Anmyr våra hyresgäster som fastighetstekniker. Under snart trettio år har han lärt känna många av den privatägda koncernens fastigheter, inte minst som portvakt. Fritiden ägnar han åt sommarstället, finsnickeri och gitarrtillverkning när han inte är hemma på sitt älskade Södermalm. Lär känna vår Erik:

Erik Anmyr servicetekniker einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

När och hur hamnade du på Einar Mattsson?
— Det var så att min svärfar arbetade här som snickare, vilket gjorde att jag fick upp ögonen för företaget. Jag började sedan jobba här 1993, så nästa år är det alltså trettio år sedan.

Hur ser din yrkesbana ut?
— Innan jag började inom Einar Mattsson-koncernen, så gjorde jag många elektronikjobb eftersom jag är el- och teleutbildad från gymnasiet. Innan jag började här, jobbade jag också med asbestsaneringar på Rörgruppen AB och gick en treårig träteknisk utbildning samtidigt jag som jobbade enkelt förklarat att jag löser tekniska problem som uppstår i husen och hos hyresgästerna.

Hur kommer det sig att du blev fastighetstekniker?
— Min fru och jag flyttade in först som portvakt på Fatbursjön. Som portvakt på den tiden fick man gratis hyra mot att du höll ordning i huset, skötte och tog hand om allt som hände i huset och höll det rent och snyggt. Så småningom försvann portvaktstjänsten och jag blev erbjuden en heltidsanställning.

Vilken kollega har betytt mest för dig här på Einar Mattsson?
— Det är nog en förvaltare som jobbade på Einar Mattsson på 90-talet. Han lärde mig då hur allt fungerade och hängde ihop inom fastighetsförvaltning.

Vad drömde du om att bli som barn?

— Då var den allra största drömmen att bli pilot.

Som tekniker har du flera verktyg hängande på arbetsbyxorna. Vilken är favoriten?
— Då tycker jag nog att kniven är den jag har mest nytta av. Samma sak gäller skruvmejseln. De två använder jag utan tvekan mest.

Vad är det roligaste med ditt jobb som fastighetstekniker?
— Att jag träffar så många trevliga hyresgäster. Varje dag möter jag olika människor i deras vardag.

Gör du även praktiska saker på fritiden?
— Ja, det blir väl lite snickeriarbete. Det är finsnickeri mer där jag mest gör olika möbler som bord, stolar, skåp och annat. Dessutom har det blivit lite gitarrtillverkning.

Vilka är dina andra fritidsintressen?
— Det är att ta hand om sommarhuset. Ett hus kräver ständigt underhåll, så det är ganska mysigt att göra det på lediga stunder.

Har du ett smultronställe någonstans?
— Det är i så fall vårt sommarställe som ligger strax utanför Katrineholm. Ett rött torp med vita knutar med utsikt över hästhagar.

Hur hanterar du stress?
— Då tar jag en sak i taget.

Vad kan Einar Mattsson bli ännu bättre på när det gäller hållbarhet?
— Då tycker jag att vi ska fortsätta att satsa på solenergi på taken och väggarna på husen. Extra energi som vi kan använda.

Om man ska välja ett bolag för fastighetsförvaltning, varför ska man välja Einar Mattsson?
— Därför att Einar Mattsson är ett tryggt och stabilt bolag, som tar hand om både sina hyresgäster, kunder och hus på ett bra sätt.

Du har jobbat i hela huvudstaden och jobbar nu på både Södermalm och Kungsholmen. Har du någon favoritstadsdel?
— Enkelt, Södermalm så klart. Eftersom jag både bor och jobbar här, så känns det som hemma för mig.

Njuter du av de vackra husen vi har i Stockholm och har du något favorithus?
— Jag tycker att de äldre husen som Einar Mattsson äger i Vasastaden är extra vackra.

Hur tror du att ditt yrke ser ut om tio år?
— Vi som jobbar som fastighetstekniker är nog mer digitala då och använder säkert ännu fler molnbaserade system för driften av fastigheterna.

Ägarfamiljen har sedan många år engagerat sig i Stockholms stadsmission. Nu senast har man donerat en summa för att stötta det bygge som snart ska invigas som heter Mötesplats St Paul. Det ska bli en samlingsplats för oss som bor i huvudstaden, med aktiviteter och möjligheter att aktivera sig för och tillsammans med hemlösa. Är det ett bra sätt att stötta de stockholmare som behöver fler chanser i livet tycker du?
— Det är absolut rätt att ägarfamiljen satsar på detta och alla andra omtänksamma sätt de gör saker på. Ägarna har haft ett engagemang i kolloverksamheten på Barnens Ö under många år. Jag tänker att de också skulle kunna stötta hemlösa barns vistelse där på sommarkollo

Fråga oss