Nyheter / 2022 / ”Det är lätt att vara glad när du trivs med dina arbetsuppgifter, arbetskamrater och företaget”— fredagsporträttet med Eleonora Sand
2022-02-04

”Det är lätt att vara glad när du trivs med dina arbetsuppgifter, arbetskamrater och företaget”— fredagsporträttet med Eleonora Sand

Med glad och pigg uppsyn möter du alltid ROT-koordinatorn Eleonora Sand, oavsett var du träffar henne. Hon är framåt, tänker på hållbarhet och samlar på värdefull kunskap från sina förebilder och mentorer. Sommarstället är favoritplatsen, familjen är viktig och hon har också en dröm om eget trädgårdskafé. Möt vår sprudlande kollega Eleonora.

Eleonor Sand Einar mattsson.jpg

Vad har du för roll idag? 
– Idag arbetar jag som ROT-koordinator, vilket i korthet innebär att jag samarbetar med flera yrkesroller inom koncernen och utanför vår organisation. Jag arbetar också tätt ihop med både fastighetsförvaltare och projektledare. Huvudsakligen är jag hyresgästernas brygga till ombyggnadsprojektet och förvaltningen. En viktig arbetsuppgift är att informera och ha en dialog med hyresgäster om kommande ombyggnation. I det kan det ingå att bjuda in till informationsmöten, genomföra godkännandeprocesser, ha den löpande dialogen med de boende, ha kontakt med jurister och myndigheter, planera tillfälliga boenden inför renovering, upphandla flyttfirmor tillsammans med inköpsavdelningen, delta på projektmöten och samarbeta med förvaltarna. 

Vad har du gjort tidigare i yrkeslivet? 
– Jag har haft förmånen att få prova på många olika roller inom fastighetsbranschen såsom förvaltarassistent, hyresadministratör, VD-assistent och projektkoordinator. Roliga, intressanta och lärorika roller som gjort att jag fått en bättre förståelse för hur olika delar i ett fastighetsbolag fungerar.  

Hur är det att jobba i en så dynamisk bransch? 
– Det är både spännande och intressant. Vi befinner oss i ständig utveckling. Jag tänker främst på digitaliseringen där vi på Einar Mattsson ligger ganska bra till. Jag tänker också på miljö- och klimatfrågorna där vi hela tiden måste bli duktigare. Jag ser gärna att vi vässar oss ännu mer kring återbruk och återvinning i våra ombyggnadsprojekt. En till sak som är aktuell att fundera på är hur bostaden påverkas av att allt fler arbetar hemifrån.  

Vad ville du bli när du var liten? 
– När jag var liten ville jag jobba i butik. Kanske var det för att jag redan då insåg att jag gillar att ge service.

Vad har du för oupplevda yrkesdrömmar kvar? 
– I framtiden tänker jag mig att en roll med personalansvar skulle vara roligt att få prova på. Kanske skulle det också vara intressant att vara fastighetsförvaltare. Fast ibland drömmer jag om att ha ett eget mysigt trädgårdskafé …

Vilken uppgift i ditt jobb är allra roligast?
– Det är en svår fråga. Jag har så många roliga arbetsuppgifter och dagarna är väldigt varierande. Ena dagen kan jag sitta på huvudkontoret och sköta administrativa uppgifter, andra dagar kan jag vara ute på renoveringsprojektet och samtala med hyresgäster i deras tillfälliga boende.

Einar Mattsson Fastighetsförvaltning, EMFF, jobbar med ständiga förbättringar och samlar in nya idéer varje år. Hur tas de tillvara? 
– Vi skulle förmodligen kunna vara ännu bättre på att använda de idéer och verktyg som vi redan har. Själv sitter jag med i gruppen för hyresgästprocessen där vi systematiskt jobbar med att förbättra hyresgästernas resa. Där försöker vi exempelvis uppdatera rutiner som gör det smidigare för alla och förbättra mallar som frigör tid för att prata med hyresgästerna. 

I din roll som ROT-koordinator så har du med många olika människor att göra. Hur klarar du av att alltid vara glad och ständigt ha lösningsfokus? 

– Det är lätt att vara glad när du trivs med dina kunder, arbetsuppgifter, arbetskamrater och företaget. Min inställning är att jag själv kan välja att vara glad. När det trasslar till sig försöker jag vara extra lyhörd och behålla lugnet, för att hitta bästa väg framåt och lösa problemet.  

Einar Mattsson har en modell för mål- och inspirationssamtal. Du som medarbetare kan vara mer drivande i din egen utveckling än tidigare. Vad tycker du om det? 
– Den här typen av samtal är bland det bästa jag vet. Mina samtal med min nuvarande chef har bland annat lett till att jag nu går en ledarskapsutbildning inom Einar Mattsson-koncernen. 

Vad är viktigt för dig för att du ska trivas på jobbet? 
– Det viktigaste är att känna att jag själv utvecklas och samtidigt bidrar till bolagets utveckling. Jag behöver få ärlig och konkret feedback, då blir jag modigare och vågar ta nödvändiga beslut. En förutsättning för min trivsel är också att kunna skratta tillsammans med kollegorna. 

Om du känner att något skaver med en kollega? Hur hanterar du det? 
– Först skulle jag förstås försöka närma mig den personen för ett förtroligt samtal. Om det inte skulle fungera trots ett par försök, så skulle jag nog prata med min närmaste chef för att få hjälp att hitta en lösning som alla kan acceptera.  

Vem beundrar du? 
– Det finns många som jag beundrar och jag beundrar ändå mina föräldrar mest. De har båda tagit sig långt i arbetslivet, de är också branschen, och har ändå hunnit vara bra föräldrar och hjälpt mig när jag har behövt det. 

Vem är din bästa mentor och förebild yrkesmässigt? 
– Jag vill nämna Christel Armstrong Darvik som tidigare arbetade på Stena Fastigheter. Hon utvecklade Stenas syn på hur man jobbar tillsammans med hyresgäster, relationsförvaltning, för att förbättra bostadsområden genom att satsa på bostadssociala insatser, såsom läxläsning och aktiviteter för barn och ungdomar, exempelvis i Fisksätra.

Internt har jag nu valt en egen mentor, Harry Björnström, som jag får massa viktig kunskap ifrån, lär mig historia av och inte minst hur jag blir en duktigare förhandlare.

Vems bekräftelse har du sökt i yrkeslivet? 
– För mig är det viktigt att människor runt omkring mig tycker att jag är bra på det jag gör. Jag vill också att mina chefer ska tycka att jag lever upp till deras förväntningar. 

Var hämtar du energi och inspiration? 
– Jag hämtar energi och inspiration i vårt sommarhus som ligger i Stockholms skärgård. Där kan jag ta en lång promenad till havet, andas och tänka i lugn och ro.  

Vilket blir ditt nästa resmål efter den här pandemivågen? 
– Nästa resmål blir kanske en tågresa till Paris med man och barn? Det fick jag själv uppleva som barn tillsammans med min syster och våra föräldrar. Den resan minns jag än idag som ett roligt och spännande äventyr. Att åka tåg är dessutom klimatsmart. 

Hur ser den bästa favoritdagen ut på helgen? 
– En favoritdag för mig startar med att få bjuda familjen på en lyxig och lång frukost i vårt sommarhus. Därefter pysslar jag i trädgården och sen ger vi oss av tillsammans på en utflykt med matsäck.

Lever du hållbart?
– Hållbarhet har jag blivit mer och mer intresserad av. Familjen försöker leva hållbart och vi uppmuntrar våra barn till det. Vi har en elbil, men vi kan bli bättre på återbruk och på att minska våra inköp. 

Om du fick vara uppfinnare en vecka med oändliga resurser, vad skulle du uppfinna då? 
– Då skulle jag vilja uppfinna en ekonomisk modell som utrotar fattigdomen i världen.  

Berätta något som inte många tror eller vet om dig. 
– Jag har gått en trädgårdskurs för att lära mig allt om en blomstrande trädgård, hur man planerar sin trädgård och vilka siktlinjer du ska ta hänsyn till. Där fick jag också inblick i hur viktig jordens sammansättning är och hur viktiga insekterna är för trädgården.  

Till sist. Vad ger du för råd till en 18-åring som ska välja yrkesbana? 
– Våga tro på dig själv. Låt ingen annan bestämma din väg för att uppnå din yrkesdröm. Det du brinner för, det blir du bra på.

Fråga oss