Nyheter / 2021 / “Vi har klarat oss bra genom tillit till en fungerande organisation” – fredagsporträttet med Annika Ledskog
2021-10-01

“Vi har klarat oss bra genom tillit till en fungerande organisation” – fredagsporträttet med Annika Ledskog

Hon är ung, driven och en entreprenör. Efter åren som bostadsuthyrare i London och hemlängtan omfamnas hon nu av Einar Mattssons familjära stämning. Annika tränar mycket, gillar sociala sammanhang och promenerar hellre 70 000 steg i veckan med vänner än att stillasittande ta en fika.

Annika Ledskog biträdande förvaltare på Einar Mattsson.jpg

Hur och när kom du till Einar Mattsson?
– Förra sommaren, mitt under pandemin. Förvaltningen som var tvungna att vara på plats, flyttade då in i kontorshotellet på andra sidan gatan. Jag blev tipsad av en nära vän som hade god kontakt med koncernen, som tipsade om att det var en bra arbetsgivare.

Hur gammal är du och vad har du gjort tidigare?
– Jag är 29 år och ursprungligen från Linköping. Innan jag började på Einar Mattsson bodde jag i London och drev eget inom bostadsuthyrning. Efter en åtta års lång entreprenörsresa utomlands sålde jag bolaget och flyttade till efterlängtade Stockholm!

Du har redan hunnit med att jobba utomlands, berätta.
– Ja, spontanresan till London efter studenten skulle egentligen ha varit ett sabbatsår. Med vänner hemifrån från Linköping började resan på knackig engelska. Boendet var olika hostels med budbugs och slitigt arbete i butik med en månadslön på 10 000 kr. Slitigt men otroligt roligt. Därefter började jag arbeta med event. Jag har alltid gillat att arrangera sociala tillställningar och i London var efterfrågan stor. Det var dock först när jag insåg att många liksom jag hade svårt att få tag på vettiga boenden som min entreprenörsresa satte fart på riktigt. Jag startade en verksamhet inom bostadsuthyrning som växte sig allt större.
– Efter tiden i London trivdes jag fortfarande i fastighetsbranschen men längtade hem till Sverige. När jag fick kontakt med Einar Mattsson kändes det helt rätt. Trygghet, värme och familjär atmosfär, det som jag saknat i Londons affärsliv. Här kände jag att jag skulle trivas.

Vad har du för roll och ansvar just nu?
– Jag är biträdande förvaltare för hyresrätter för externa fastighetsägare. I korta drag innebär mitt jobb att se till att våra hyresgäster och fastighetsägare är nöjda. Mer konkret så handlägger jag bland annat uthyrningar, lägenhetsbyten och andra hyresgästärenden.

Hur är det att vara anställd på Einar Mattssons fastighetsförvaltningsbolag? Är det som du trodde?
– Det är det absolut. Det är lätt att ha ett gott humör på när man kliver in genom portarna på Rosenlundsgatan. Trevlig kontorsmiljö och trevliga kollegor.

Vad har du för yrkesplaner framåt?
– Jag är sugen på att se fler sidor av Einar Mattsson i framtiden. Generellt gillar jag problemlösning och utveckling av processer. Jag trivs även med att hjälpa andra och är gärna mentor eller handledare i olika sammanhang.

Vad är tillit för dig?
– Något som jag tänker på spontant är hur mycket tid vi sparar på att bygga upp tillit till varandra. Och hur fantastiskt det är att vi klarat oss så bra igenom pandemin genom tillit till en fungerande organisation, trots att vi inte fysiskt varit på plats.

Vilken potential har förvaltningsbolaget som vi inte utnyttjat fullt ut än?
– Kanske en konferens nu efter pandemin. Jag har väldigt bra kontakt med mitt team som underlättar i det dagliga arbetet. Jag tror att ett ökat utbyte med övriga team hade stärkt sammanhållningen. Om vi lär känna varandra känns det lättare att lyfta luren till en kollega på en annan avdelning, för att bolla kring problem som dyker upp. Där skulle exempelvis en konferens bidra till att vi lär känna varandra.

Vilka fördelar är det att jobba i fastighetsbranschen?
– Boendet är en viktig fråga för många människor. I min roll har jag glädjen att få komma med positiva besked till människor som köat länge i en stad med bostadsbrist.

Vem eller vilka personer inspireras du av?
– Fredrik Eklund, fastighetsmäklare i USA, och Petter Stordalen, hotellmagnat, för deras driv och entusiasm.

Vad är det bästa i vår företagskultur tycker du?
– Jag känner trygghet, värme och det är en familjär atmosfär.

Berätta om hur Einar Mattsson firar sina anställdas födelsedagar. Hur går det till?
– Sista torsdagen i månaden ställs flera stora fina tårtor upp på rad i lunchrummet och hela kontoret samlas för att fira de som fyllt år under månaden. Samma sak på andra kontor och i alla byggbodar. Det är både tal, sång och blommor till de som fyller jämnt. De som fyllt år blir uppropade av koncernchefen och får gå fram och ta tårta först. En överraskande och härlig tradition här. Jag hann vara med två gånger innan restriktionerna skärptes. När vi jobbade hemma blev firandet digitalt, så koncernchefen spelade in film och sjöng för oss via intranätet.

Försöker du leva ett mer hållbart liv?
– Jag försöker undvika transporter genom att promenera till och från jobbet tre dagar i veckan. I mitt fall tar det tar 45 minuter enkel väg. Men det är tid som ger mig energi och härliga endorfiner på jobbet samtidigt som det minskar miljöpåverkan. Det kan jag varmt rekommendera!

Du verkar vara en person som törstar efter ny kunskap. Var kommer din nyfikenhet och lärolust ifrån?
– Tack, det tar jag som en fin komplimang! Min mor arbetar som karriärcoach och är vad jag tycker en powerkvinna. Hon har regelbundet fått mig att fundera kring vad jag verkligen vill och hur jag kan ta mig dit.

Du tränar väldigt mycket. Vad ger träningen dig?
– Det stämmer, jag tränar måndag till torsdag, samma grupp-pass på Sats varje vecka, rutin ska det vara, så att inget tar emot. Jag har träningspaus på helgen, det är viktigt med balans i livet. Träning för mig är för hälsans skull men också ett sätt att varva ner, umgås med vänner och ventilera kring dagen som varit.

Om du ska tipsa en vardagsmotionär som skulle vilja prova på något nytt, vad rekommenderar du då?
– Ha som mål att gå 70 000 steg i veckan och passa på att kombinera det med ditt vardagssociala behov i stället för att ”ta en fika” med en vän.

Vilket ställe trivs du bäst på?
– Helt klart i skidbacken med ett gäng kompisar. Gärna i Sälen, lagom långt bort och lagom varmt, så där så att man kan öppna jackan och få lite sol på sig samtidigt.

Har du någon podd, film eller serie du vill rekommendera?
– Framgångs-podden lyssnar jag på för inspiration. Jag har inga direkta film-tips, men Suits är en bra power-serie med många säsonger.

Fråga oss