Nyheter / 2021 / ”Vi arbetar med utemiljöer som lockar till utevistelse och samvaro” — fredagsporträttet med Johanna Karlsson
2021-11-26

”Vi arbetar med utemiljöer som lockar till utevistelse och samvaro” — fredagsporträttet med Johanna Karlsson

Den välutbildade chefen för koncernens utemiljö-avdelning, Johanna Karlsson, berättar här om hur teamet jobbar, hur en bra utemiljö påverkar oss som människor och vilka som inspirerar henne. Lärandet upphör aldrig inom teamet och nya metoder testas i fastighetsbeståndets rabatter och trädgårdar. Här får vi en inblick i hur det tänks, planeras och utförs. Vi får också veta vem som får Johanna att gapskratta.

Johanna Karlsson utemiljö Einar Mattsson.jpg

Berätta, du är chef för Einar Mattssons utemiljö-avdelning. Vad gör ni?
– Ja, jag ansvarar för arbetet med utemiljön i koncernens egna fastigheter och våra externa kunders. För mig är det viktigaste att vi håller en hög kvalitet i allt vi gör oavsett årstid. Jag ser till att medarbetarna i mitt team har en bra och trygg arbetsmiljö med tydliga mål. Sedan jag kom hit för 2,5 år sedan har vi fortsatt utveckla våra arbetssätt. Vi har blivit duktigare på att marknadsföra det vi gör mer, vilket är ett lätt arbete eftersom jag är väldigt stolt över det vi gör.

Vem är du, hur hamnade du på Einar Mattsson och vad lockades du av här?
– Jag är en typisk lagspelare, som gillar det man kan uppnå i ett bra team. Jag gillar också att leda och påverka. Innan jag kom hit var jag på AFRY, ett konsultbolag, och insåg ganska snabbt att konsult-rollen inte var för mig. Så jag sökte mig hit för att ville jag till ett bostadsbolag med en egen utemiljöavdelning. Det är inte många bostadsbolag som har det idag. Einar Mattssons goda rykte lockade också så klart.

Vilken är Einar Mattsson bästa styrka som koncern tycker du?
– Storleken. Stor bredd på kompetensen i koncernen, det är lätt att få snabba svar och lagom stort för att man ska känna igen de flesta.

Vad har du för bakgrund, vad har du gjort tidigare i din yrkeskarriär?
– Jag har en Filosofie kandidat i samhällsplanering. Jag har också läst nationalekonomi och företagsekonomi, varav ett år i Belgien. Jag har också hunnit med att vara trainee ett år i London och trodde jag skulle jobba med finans. Men i stället kom jag uttråkad och frustrerad hem till Sverige och pluggade till trädgårdsmästare i Järna. Efter det startade jag trädgårdsfirma med en klasskompis. Vi ritade och anlade trädgårdar tillsammans i elva år. Sedan började jag på HSB Mark & trädgård där mina olika utbildningar och erfarenheter knöts ihop. Några arbetsplatser senare är jag här.

Hur ser en typisk arbetsdag ut sommartid för dig och hur skiljer den sig vintertid?
– Trots att jag arbetar med utemiljö är jag mest inomhus. Möten, administration och ekonomi tar mycket tid året om. Sommartid driver jag olika gårdsombyggnads-projekt och i den rollen är jag så klart ute. Jag försöker också besöka så många av våra gårdar som möjligt under säsong. Det är alltid roligt och inspirerande att se hur välskötta de är, och hur teamet utvecklar dem med hänsyn till den biologisk mångfalden med insektshotell, fågelholkar och fermentering av löv etcetera.

Varför är det viktigt med en bra utemiljö, och vad händer med oss om vi är omgivna av en dålig sådan?
– Forskning visar att gröna miljöer bidrar till ökad livskvalitet, trivsel och hälsa. Vi arbetar med utemiljöer på bostadsgårdar, d v s människors hem, där vi vill ge dem en miljö som lockar till utevistelse och samvaro. Det kan också bidra till att man lär känna sina grannar och med det ökar tryggheten i och runt fastigheten.
En dålig utemiljö bidrar ofta till att ingen vill vistas där och att nedskräpning och skadegörelse ökar.

Ni är väldigt duktiga på att lyfta fram och skapa vackra entréer till dels de egenägda hundra fastigheterna men även fastighetsägares hus som ni har hand om. Hur lär man sig få ett öga för det?
– Det kommer med erfarenhet, intresse och kännedom om just den fastigheten.

Var hämtar du inspiration och kunskap?
– Allra mest från mina kollegor som alltid är mer uppdaterade än jag. Vi har alla olika intresseområden och olika nätverk vi förkovrar oss inom och tillsammans lär vi av varandra. Jag deltar också gärna på intressanta föreläsningar och utbildningar.

Hur sprider ni kunskap inom avdelningen?
– Vintern är vår tid för lärande, reflektion och en del planerande. Vi ansvarar för att snöröjningen fungerar, så snö och halka går så klart alltid först, men där emellan använder vi tiden till att vidareutbilda oss.

Ni är liksom hela koncernens bolag långsiktiga i ert planerande. Berätta, hur jobbar ni kring planteringar och rabatter i befintliga hus?
– Vi är så glada att gröna miljöer och biologisk mångfald äntligen fått större fokus och uppmärksamhet. Trädgård är ingen ”quick fix”, du måste vara långsiktig för att få bäst resultat. Generellt är vårt fokus på pollinerare och i innerstan är det också torktåliga växter. Vi har satt upp procentsatser för användning av träd, buskar och perenner baserat på till stor del baserat på ”Grönytefaktorn”. Grönytefaktorn är ett planeringsverktyg som framför allt används i nybyggnadsprocessen för att säkerställa att fyra av FN:s 17 hållbarhetsmål uppnås. Det handlar inte bara om växtlighet utan även om att boendemiljön ska ge möjlighet till avkoppling och samvaro, att man ska ta hand om dagvattnet och liknande.

Visst jobbar ni också med olika teman? Vilka faktorer måste ni tänka på när ni tar fram förslagen?
– Ja, vi försöker att alltid ha ett tema, exempelvis Medelhavet, skogen eller en viss färg. Det ger oss en ram att förhålla oss till i valet av växter, blommor och färger. Med ett tema blir det också lättare för oss att kommunicera med de boende i fastigheten.

Vad är du mest stolt över att ha infört hittills på Einar Mattsson?
– Jag kom till en grupp som redan gjorde ett mycket bra jobb. Mitt bidrag har nog varit att bredda innehållet i vår verksamhet, då utemiljö omfattar så mycket. Samarbete och glädje är två viktiga komponenter för att få människor och verksamhet att utvecklas, så det är mitt fokus.
En stor fördel är att vi kan pröva olika saker på Einar Mattssons egna gårdar, som att fermentera löv, anlägga bevattningssystem, plantera i kolmakadam och liknande. Det gör att vi också kan odla vår nyfikenhet och utveckla vår verksamhet. Om det visar sig vara lyckat kan vi ta det till våra externa kunder.

Ni är också med i tidiga planeringsfaser inför nyproduktioner för att vara med och planera utemiljön, lekparker och gemensamhetsytor. Berätta, vad behöver man tänka på då?
– Vi är jätteglada att få vara med tidigt i processen. Vi har självklart förvaltningsperspektivet för ögonen. Om vi inte kan sköta om en utemiljö på ett effektivt sätt blir enkla saker kostnadsdrivande. Om det inte finns en materialskiljare mellan plantering och gångar så kommer jorden rinna ut, finns det inte plats för snön på gården måste vi bära ut den, finns inte vattenutkastare får man dra slangar långt och tappa vattentryck. Allt det där ser vi till att göra för att kunna hantera varje fastighets utemiljö mer effektivt. Vi är också noga med att titta på växtvalet, både ut skötselsynpunkt och inte minst ur mångfaldssynpunkt.

Odling är inne just nu. I de flesta bostadsutvecklares byggnationer ingår odlingar, gröna takterasser med ängsväxter, pergolor med växtlighet, växthus med mera. I vårt projekt Telefoncentralen har radhusen odlingsbäddar i cortenstål utanför sina fönster. Varifrån tror du hypen kommer? Vad gör odling med oss människor?
– Jag är glad att det äntligen är en hype att odla. Kanske har pandemin och hemmasittandet bidragit till det. Odling gör massor med oss. Varje gång ett frö gror är man ju med om ett litet mirakel.

Hur jobbar du med ditt team?
– Vi jobbar med tillit och självledarskap, som är viktiga ingredienser i ett samarbete. Där spelar feedback en viktig roll för oss att utvecklas vidare. Jag tycker att vi lyckas bra, men det är ett ständigt arbete med mycket lärande.

Vad är svårast med att vara ledare?
– Att vara tillräckligt tydlig. ”Det som kan verka självklart, är bara klart för en själv”, som en före detta chef till mig brukade säga.

Du känns alltid glad, full av kunskap samtidigt som du är nyfiken på nya metoder. Du har en förmåga att lätt att anpassa dig till personen du möter. Stämmer det?
– Ja, så är det. Jag är alltid intresserad av att höra vad andra har för åsikter eller kunskaper.

Vem är du privat? Vad har du för intressen?
– Trädgård så klart, plus familj och vänner. Jag är också väldigt glad över att möjligheterna att gå på kulturevenemang är tillbaka. Stockholms filmfestival har precis slutat och jag hann se fem filmer. Många teaterföreställningar är inbokade nu också.

Vilken roll har du oftast bland dina vänner? Den kloka, den inspirerande eller vad?
– Oj! Vi är ett tjejgäng från gymnasiet med åtta starka personligheter som fortfarande håller ihop. Jag är nog den sammanhållande där. I andra sammanhang kan jag vara drivande eller tillbakalutad. Haha, ett tydligt exempel på min anpassningsförmåga …

Vilken av dina personliga egenskaper är du mest stolt över? Varför?
– Jag tror att jag är ganska kul att umgås med. Att skratta ihop är aldrig fel.

Om du fick skriva en tv-serie. Vad skulle den handla om och vilka skulle ha huvudrollerna?
– Den finns redan. Parks and Recreation. Jag skulle så klart vara en av huvudrollsinnehavarna, Leslie Knope, som jobbar som biträdande parkchef i en fiktiv stad i USA. Jag skrattar ihjäl mig till den serien och Leslie inspirerar mig till att se det positiva i alla situationer.

Vad/vem ger dig livsglädje? Hur?
– Jag blir glad när familj och vänner får vara friska och må bra. Det ska ingen ta för givet, utan något för de flesta av oss att verkligen vara tacksamma för.

Vad skänker dig ro och stillhet? Har du något knep hur du kopplar av/byter fokus?
– Att vara ute i trädgården eller att meditera.

Fråga oss