Nyheter / 2021 / ”När alla bidrar tillsammans, då blir det roligare och mer meningsfullt att jobba” — fredagsporträttet med Martijn Roobol
2021-11-19

”När alla bidrar tillsammans, då blir det roligare och mer meningsfullt att jobba” — fredagsporträttet med Martijn Roobol

Utveckling, Dalarna, konst, holländska pannkakor, odling och trummor, vem förenar dessa? Jo, Martijn Roobol, en av Einar Mattsson Fastighetsförvaltnings gruppchefer på den administrativa förvaltningen. Denne lugne, behaglige och humoristiske man driver på utvecklingen tillsammans med sitt team. Lär känna Excel-älskaren som har ett annat sätt att avsluta veckan på än många av oss andra.

Martijn Roobol.jpg

Presentera dig själv, vem är du?
– Jag heter Martijn Roobol och bor tillsammans med min fru växelvis här på Södermalm och vår gård i Dalarna där vi spenderar helger och vissa jobbdagar. Vi har fyra vuxna barn, två tjejer och två pojkar, som alla är utflugna och pluggar eller jobbar på olika håll.

Vad har du för yrkesbakgrund?
– Jag har gjort lite olika saker i livet. Först så pluggade jag på konsthögskola och skulle bli konstnär. Sedan tog livet en annan vändning, så jag drev ett eget lantbruk i 12 år. Via en elektrikerutbildning och personalansvar i en driftorganisation har jag sedan utvecklats till att arbeta med mer resultat- och budgetansvar. Innan jag sökte mig till Einar Mattsson hann jag med ett antal år som anbudsansvarig för främst offentliga uppdrag som för sjukhus, skolor med mera inom fastighetsdrift

Du har titeln ”gruppchef administrativ förvaltning” – vad är det för roll?
– Först och främst har jag personalansvar, så jag säkerställer att medarbetarna i mitt team har en bra och trygg arbetsmiljö och de verktyg och processer de behöver. I mina grupper ingår uppdrags- och områdesansvariga förvaltare, förvaltare och de biträdande förvaltarna. Jag ansvarar för den övergripande budgeteringen och resultatuppföljningen, stöttar och hjälper till med kundmöten, avtalstolkningar och en del försäljningsarbete. Fokus ligger på att utveckla och hitta nya arbetssätt för en effektivare förvaltning.

Vilka egenskaper bör jag ha för att klara av ditt jobb?
– Jag tror att man kommer längst genom att lyssna och lära sig från alla kompetenta och engagerade medarbetare. Och att ha fokus på att vara hjälpsam, uppmuntrande och fungera som katalysator. Jag älskar dessutom moderna system för kommunikation och samarbete som exempelvis Teams. Men bäst är ändå Excel. Det finns fortfarande inget som slår en fredagseftermiddag med en bra pivottabell …

Utifrån ditt namn skönjer man en viss holländsk koppling, stämmer det?
– Jajamän, jag heter till och med Cornelis i andranamn, är född och uppvuxen i Rotterdam. Min fru är svenska så därför hamnade jag här.

Saknar du något typiskt holländskt?
– Inte så mycket faktiskt, jag dricker inte öl så det är inte ett problem. Maten jag ibland längtar efter är mest snabbmat och godis, så det finns goda anledningar att låta bli. Det finns alla möjliga pannkaks- och plättvarianter med fyllningar som är jättegoda, men det räcker att äta det när man är där. När barnen var små försökte vi hålla liv i Sinterklaas eller Nikolausfirandet, som är större än jul i Holland. Men om du bor i Dalarna med snöiga vintrar och en svensk familj så tar de svenska jultraditionerna över.
Jag kan dock sakna de gamla holländska cyklarna som är skönare än alla andra cyklar.

Vad drömde du om att bli som barn?
– Jag ville bli uppfinnare och plockade isär diverse radio- och tv apparater tillsammans med min bästa kompis och byggde ”motorer” av gamla väckarklockor. Den ådran har jag kvar, men den får mest utlopp på gården i Dalarna där jag renoverar diverse maskiner och ibland bygger egna.

Vem är en bra ledare? Vad kännetecknar ett gott ledarskap?
– Jag hade en bra chef under några år på mitt förra jobb som hade en väldigt lugn och harmonisk framtoning, visade stor tillit, stort förtroende och stod alltid bakom en när det blåste. Där utvecklades jag enormt och fick ett mycket större självförtroende i min yrkesroll. Här har jag förmånen att uppleva samma sak med min chef Anna Hellman. 

Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen?
– Alla. Jag har under mitt första år fungerat som en svamp för att suga i mig allt som sagts och gjorts. Jag har fått en jättebra inblick i hur de flesta avdelningarna jobbar och vilka utmaningar som finns för oss att jobba med.

Hur förankrar man processer och beslut på bästa sätt? Vilket är ditt bästa tips?
– Mitt bästa tips är att utgå från en befintlig situation. Du ska inte förändra för förändringens skull utan låta behoven styra. Lägg fram förutsättningarna, diskutera möjligheterna och var tydlig med varför det ena eller andra alternativet inte går att genomföra. På så sätt blir alla beslut ett gemensamt beslut utan att man för den delen måste dra allt i långbänk. Sedan är det en tidskrävande process att få med alla, alla måste informeras, du måste säkerställa att alla har förstått och inte minst att alla kan använda de nya verktygen.

Du är en omtyckt person. Lugn, behaglig och skarp. Vet du om att du uppfattas så?
– Det var trevligt att höra. Det känns förstås inte alltid så lugnt inombords. Jag brukar tänka att det för det mesta inte finns några anledningar att gå upp i varv, så jag brukar mana till lugn. Jag måste säga att jag aldrig har upplevt ett sådant varmt mottagande som här på Einar Mattsson. Jag känner mig redan väldigt hemma och uppskattad, så känslan är ömsesidig! 

Tycker du om att vara en ledare?
– Absolut, även om det ibland är med skräckblandad förtjusning. Jag har alltid hamnat där det finns ett vakuum eller behov av utveckling. Jag vill få saker att hända och har svårt för när projekt eller aktiviteter stagnerar.

Vad är arbetsglädje för dig?
– Att fira framgångar eller sörja motgångar med kollegor, att se entusiasm när det som tidigare var problem blir till lösningar. Plus den där sköna Excel-pivoten på en lugn fredagseftermiddag, så jag får tanka lite energi.

Hur investerar du som ledare i ditt teams innovationsförmåga?
– Det är väldigt viktigt för att bli framgångsrik. Vi samlar alla förbättringsförslag i en Planner-vy i Office 365. Tillsammans bedömer vi sedan hur förslaget kan påverka verksamheten. Sen bjuder jag in rätt roller till processarbetet för att förbättra verksamheten och höja kvaliteten i vår leverans. När alla bidrar tillsammans, då blir det roligare och mer meningsfullt att jobba.

Vad tycker du är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Den trygga och familjära stämningen, det stora fokuset på att utvecklas och inte minst förbättra kvalitet för både verksamhet och personal. En bra företagskultur som andas både respekt och omsorg.

Hur ska vi behålla vi våra talanger i koncernen?
– Genom att ha tillit till deras förmågor och ge ansvar till de som vill ha det. Sen behöver vi hela tiden se över våra roller och hitta utmaningar så att personal som vill kan utvecklas i koncernen.

Vad har du för intressen?
– Alltför många, jag hinner inte med alla, men målandet och konsten är ett fortsatt stort intresse. Gården i Dalarna likaså där jag odlar, renoverar hus och svetsar på en del maskinidéer. Utöver det läser jag gärna historia och filosofi när tid och lugn finns för det.

Vilket är årets bästa sommarminne?
– Vi målade vårt hus som vi även renoverar invändigt. Det var enormt mycket jobb, men nu efteråt är det väldigt tillfredsställande att se det gjort.

Hur ser en ledig favoritdag ut på helgen?
– Då blir det en utedag i solen på gården. Den avslutas med en god middag på kvällen med egen potatis och en flaska bra vin till det.

Berätta något som ingen tror om dig.
– Jag kan spela en del instrument, så det kan bli en ”jamkväll” med mig på bas eller trummor lite då och då.

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Ett minnesvärt citat jag fick en gång löd ”var inte nere på dansgolvet som ledare, utan stå på balkongen för att se på och lär dig förstå hur det rör sig där”. Jag har en ryggradsreflex att jag vill vara med i det operativa, när jag egentligen oftare behövs bättre för att hitta lösningar och bättre arbetssätt på sidan om. Så det har jag tagit med mig.

Fråga oss