Nyheter / 2021 / ”Ett bolag med starkt kundfokus” — fredagsporträttet med Magnus Öhman
2021-04-23

”Ett bolag med starkt kundfokus” — fredagsporträttet med Magnus Öhman

Magnus Öhman är ny projekteringschef på Einar Mattsson Byggnads AB. Han är själv hårt jobbande med många bollar i luften, men är en person som helst firar segrarna tillsammans med sina medarbetare. Han har vunnit SM i figurspelet Warmachine och använder Tigger i Nalle Puh som förebild att lösa kluriga problem. Magnus många sidor och erfarenheter kommer väl till pass i Einar Mattsson-koncernen, där han imponerats av hjälpsamma kollegor från start.

Vi är nyfikna på dig, vad har du för bakgrund och erfarenhet?
‒ Jag är egentligen ekonom i grunden, men skolade om mig efter att jag varit pappaledig första gången. Till en början fostrades jag på Ikea, så mycket av mitt kundperspektiv kommer därifrån. Jag har jobbat inom restaurang och även en del utomlands. Inom byggbranschen har jag haft flertalet roller, men projektering är något jag ständigt återvänder till.

Kan du beskriva vad gör en projekteringschef gör?
‒ Lite av charmen med att jobba med projektering är att väldigt få dagar är den andra lik. Det handlar mycket om att se till att alla anställda liksom konsulter har vad de behöver i form av direktiv och besked. Viss del av arbetet handlar om att se till att även befintliga projekt har vad de behöver och att våra bygghandlingar innehåller den information de behöver. Sedan är företaget inne i en intensiv fas av förändringsarbete för att skapa ännu tydligare rutiner, så även det tar en del tid.

Vad visste du om Einar Mattsson innan du själv började här?
‒ När jag hör Einar Mattsson tänker jag på ett bolag med starka rötter. Ett bolag med starkt kundfokus, som inte backar för att våga leverera det lilla extra. Jag har hört att Einar Mattsson är lite speciellt att jobba hos, då ägarna finns mycket närmare verksamheten än i andra bolag. Det har jag inte märkt av än.
Jag uppskattar helheten, att bolaget tar hela uppförande-resan från ax till limpa ‒ från idéer om det fantastiska projektet ‒ hela vägen till de förvaltande enheterna. Det skapar ett stort potentiellt värde och det är ett bolag vars värdegrund rimmar med min egen.

Stämmer bilden av oss som företag med bilden du hade innan du började?
‒ Ja, den stämmer bra. Det som verkligen stått ut, som på sätt och vis bara bekräftar vad jag trodde, är alla medarbetares fantastiska bemötande för mig som ny, vilket jag verkligen är tacksam för. Det har gjort att ”inkilningen” fungerat så bra, trots situationen med distansarbete.

Vad är det roligaste i ditt jobb?
‒ Det som verkligen får mig att gå i gång är när gemensamma mål uppnås, då vi kämpat i teamet och trots svårigheter nått ett lyckat resultat. Jag njuter mer av den gemensamma segern än personliga framgångar.

Hur blir man en riktigt bra projekteringschef?
‒ Som ledare behöver man se sina medarbetare och ge alla rätt förutsättningar, både på kort och lång sikt. Det är viktigt att sätta gemensamma mål och få ombord alla med insikten att vi alla bidrar med våra styrkor och kompetenser.

Vilka projekt är mest aktuella just nu för din del?
‒ Det är faktiskt flera. Dels driver jag systemhandlingen i Lokstallarna, ett samarbetsprojekt tillsammans med Castellum, vilket är spännande då det innehåller lite speciella förutsättningar ovanpå motorvägen och tunnlarna vid Hagastaden. Dels säkerställer jag nu att Elddonets handlingar når upp till den status vi behöver för ett lyckat projekt. Till sist så arbetar jag med vår konceptstandard, vad som ska och som inte ska ingå i Einar Mattsson Koncept (EMK).

Om jag vill imponera på dig, hur gör jag då?
‒ Oj. Hrm. Jag brukar säga att jag uppskattar att bli positivt förvånad. Att en person som jag kanske haft en bild av överraskar med att visa upp nya sidor. Annars är den som alltid har en positiv attityd, trots att det ibland är svårt, och den som har modet att ta ett eget ansvar och inte skylla på andra, imponerande. Det är två egenskaper som jag värderar riktigt högt.

Om jag slirat iväg från min tidsplan, hur kommer jag tillbaka på banan snabbast igen? Hur gör du?
‒ Om jag själv hamnat fel, eller egentligen om någon annan också gör det, ser jag gärna att berörda får det beskedet, så att vi kan justera efter det. Sedan reflekterar jag över om det behövs en åtgärdsplan och hittar då en lämplig plan, vare sig det är för mig enskilt eller i grupp. Därefter blir det till att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort. 

I din roll är du en viktig ledare. Vilka är dina bästa ledaregenskaper?
‒ Ja, jag känner att koncernen lagt ett stort ansvar på mina axlar, vilket är både smickrande och ibland lite skrämmande. Jag har förmågan att ha mängder med bollar i luften samtidigt, att jag är rätt så lättsam att jobba tillsammans med och att jag har många erfarenheter med mig i bagaget, både från bygg, andra branscher såväl som privata erfarenheter som hjälper mig.

Vilka egenskaper jobbar du med att förbättra?
‒ Jag tar ofta för stor plats i de grupper jag tillhör, så att låta fler komma till tals är något jag tänker på. Sedan har jag hört från tidigare chefer att jag är för snäll, så det handlar om att jag behöver träna på att ställa högre krav.

Vilka är dina yrkesmässiga förebilder i branschen? Nämn gärna en kvinna och en man. Varför är de det för dig?
‒Oj, det är svårt att bara nämna två personer. En kvinnlig förebild som jag kan lyfta fram är min tidigare kollega Sofie. Hon var helt fantastiskt duktig på att lyfta fram kunden och se allt ur dennes ögon, samtidigt som hon alltid var väldigt praktisk i sina resonemang. En manlig förebild är f d kollegan Dennis, vars minutiösa ordningssinne och struktur låg på nivåer jag själv bara kan drömma om att uppnå.

Vem är den bäste chef du haft hittills, och vad var det som gjorde personen så bra?
‒ Den bästa chefen jag haft var en av mina första i byggbranschen, Mia. Hon var relativt ny som chef, men hade ett sätt som gjorde att jag instinktivt litade på henne. Jag var ansvarig för min del av helheten och kände samtidigt trygghet i att hon alltid fanns där för mig. När jag tänker på det inser jag att mycket av de saker jag själv arbetar med som chef kommer ur hennes ledarskap.

Vilka är dina största privata förebilder? Vad gör dem till det?
‒ Nu kliver jag ur komfortzonen lite och säger att en av mina största privata förebilder är Tigger i Nalle Puh. Med det menar jag att ett bra sätt att hantera problem är att tänka helt out-of-the-box. Vi styrs alltför ofta av förutfattade meningar för att se lösningen för vad den borde vara.

Hur ser du till att få intellektuell stimulans?
‒ Dels har jag två barn i övre tonåren, 20 år och 14 år gamla är de nu, så med dem får jag bra utmaningar. Äldste sonen läser medicinsk teknik, så vinterns promenader har handlat mycket om etiska dilemman avseende organdonation bland annat.
Sedan gillar jag ju att spela spel också. Jag tycker om alla former av spel, vilket ger en annan form av stimulans för hjärnan.

Hur ser du till att få fysisk aktivitet och vad gillar du helst att göra?
‒ Jag har spelat mycket innebandy fram tills för ett par år sedan, då gubben i mig började gnälla om ont i knäna och ryggen. Så nu blir det främst promenader och trädgårdsarbete. Jag och min fru har varsitt landställe, så det går inte någon nöd på ”träningsmöjligheter” därifrån så här års heller.

Vad har du annars för intressen?
‒ Jag kommer ur en artistisk familj. Flera av mina släktingar är musiker eller författare. För mig ges den artistiska ådran utlopp i att måla och att skriva.Jag är lite av en gamer också. Det kan vara brädspel, dataspel eller olika former av konfliktspel. Det är en bra avkoppling att ställa om sig själv efter en tuff arbetsdag.

Berätta något som få vet om dig.
‒ Jag har varit i SM-final i fyra olika spel. Jag vann SM i Warmachine, vilket är ett figurspel. För den insatta kan jag nämna att det var med en Gaspy-lista. Annars skulle jag säga att favoritspelet är Twilight Imperium.

Hur hanterar du en situation där det du gjort eller sagt varit fel?
‒ Det beror lite på, men jag anser att det är viktigt att vi tar ansvar i varje situation, vare sig det är en arbetssituation eller privat. Handlar det om ett fel man gjort i jobbet försöker jag rätta till det. Är det något jag sagt ber jag om ursäkt eller förklarar hur jag menade.

Vad gör du om tio år?
‒ Om tio år jobbar jag fortfarande med projektering och har en mer instruerande roll. En spännande utvecklingsmöjlighet jag har kvar att utforska, är att öppna egen firma. Det var alternativet till att börja här på Einar Mattsson. Så vi får se vad framtiden har i sin famn för mig.

Fråga oss