Nyheter / 2021 / Einar Mattsson: Det blir lätt att leva grönt och skönt på Brf Telefoncentralen
2021-09-30

Einar Mattsson: Det blir lätt att leva grönt och skönt på Brf Telefoncentralen

Telefonplan, en stadsdel utöver det vanliga, där klassisk svensk industrimiljö nu omvandlas till ett grönt och urbant centrum. Här utvecklar Einar Mattsson bostadsrättsföreningen Telefoncentralen med totalt 157 högkvalitativa lägenheter i bästa läge. Idag är det premiär för visningslägenheten.

Einar mattsson bygger på telefonplan.jpg

I attraktivt läge på Telefonplan i Hägersten, hundra meter från tunnelbanan och granne med Konstfack, utvecklar Einar Mattsson Brf Telefoncentralen. De tre nya husen med restauranger i bottenplan ligger i direkt anslutning till ett blivande torg och kommer att bidra till liv och rörelse i stadsdelens nya centrum. Med 157 lägenheter i varierande storlekar för olika behov, härliga takterrasser för samvaro och odling samt både elbilspool och lådbilspool kommer Brf Telefoncentralen att tillfredsställa en bred målgrupp som söker en grön oas i närförort – ett boende med litet klimatavtryck och stora möjligheter till livskvalitet. Den första inflyttningen beräknas till inledningen av 2022.

Telefoncentralens torg blir ny samlingsplats
Det nya kvarteret ersätter en tidigare kontorsfastighet och den klassiska LM Ericsson-miljön byter skepnad. Bland annat ska en fin torgmiljö anläggas framför kvarteret, där restauranger i bottenvåningen kan bedriva uteservering under årets varma månader.

– Här bygger vi för social sammanhållning, med fina kvaliteter som berikar såväl området som de boende. Läget är superattraktivt och vårt kvarter blir mittpunkten på Telefonplan. Här fanns tidigare ingen kommersiell aktör, så med tillkomsten av restauranger och service på bottenplan blir kvarteret en mötesplats som bidrar till liv och rörelse i området, berättar projektutvecklare Martin Michalski.

Bostäder med karaktär
Kvarteret får tre huskroppar med sammanlagt 157 lägenheter med ytor från 27 kvm och upp till 121 kvm. Valmöjligheterna är stora, här finns allt från två till fem rum och kök och många lägenheter har balkong. De mest iögonfallande bostäderna kommer att finnas på bottenvåningen. Här byggs 31 ateljélägenheter med egen ingång från gatan och i flera fall egna uteplatser. Även ateljélägenheterna varierar i storlek mellan två till fem rum och kök, men där tar likheterna med övriga bostäder i husen slut. Det främre rummet i ateljélägenheten ståtar med dubbel takhöjd, hela fem meter och stora fönster som förstärker det ljusa och luftiga intrycket. Mot gårdarna finns loft med rum som har vanlig takhöjd och under loften finns kök och badrum. De största ateljélägenheterna bjuder på en klurig finess, två entréer i samma lägenhet. Den ena i bottenplan och den andra en trappa upp på loftet. På så vis kan man välja att använda ena delen av lägenheten som boyta och andra delen som lokal eller kontor. En idealisk lösning för många som har jobbet hemma.

– Trivseln finns inbyggd även i detaljerna och vi har genomgående satsat på hög standard i materialvalen. Naturliga och ljusa material ger en välkomnande känsla som följer med från utemiljöerna ända in i lägenheterna. Ett fint inslag är också de konstnärliga utsmyckningarna. Vi sam[1]arbetade med glaskonstnären och före detta konstfackstudenten Simon Klenell. Hans unika och munblåsta prismor kommer att användas till belysningen i trapphusen och på innergårdens komplementbyggnader. Ett trevligt sätt att knyta ihop husen med platsen och kopplingen till Konstfack, menar Martin.

Grön livsstil även på taket
Två av husen i brf Telefoncentralen erbjuder generösa takterrasser för umgänge och avkoppling. Med träd- och perennplanteringar och planteringslådor för egen odling, blir taklandskapet en grön oas för bostadsrättsföreningens medlemmar. Två växthus gör det möjligt att umgås på taket även under årets kalla månader.

– Takterrasserna lyfter det här projektet till nästa nivå och är en av alla tillgångar som gör detta till ett ovanligt komplett och attraktivt boende. Vi har projekterat Telefoncentralen för att uppfylla certifieringen Miljöbyggnad Silver. Målet har varit att minska husens klimatavtryck så mycket som möjligt. Vi gör det med hjälp av mycket täta klimatskal, solceller på taken, nästa generations värmepumpar och möjlighet att kapa toppar med fjärrvärme. Som boende får du tillgång till bilpool med två elbilar, cykelpool med lådcyklar och laddning på varje plats i parkeringsgaraget under jord. Cykelförvaringar blir det gott om och dessutom en liten cykelverkstad för den som vill meka själv. Vill du varken ta cykel eller bil så ligger tunnelbanan bara något hundratal meter bort, säger Martin stolt.

På tekniksidan är det också väl sörjt. Det elektroniska låssystemet kan styras på distans och möjliggör servicetjänster som till exempel leverans av matvaror ända in i kylskåpet. Varje lägenhet får bredband via öppen fiber och med en mobilapp är det lätt att hålla koll på el- och vattenförbrukningen i lägenheten. Självklart kommer det också att finnas en webbplats som hjälper medlemmarna med allt som rör huset och föreningen.

Paradis för matälskare
– Vi började redan i ett tidigt skede att kika på förutsättningarna i området. Där finns idag två restauranger som lockar matgäster från hela Stockholm. Vi bedömde att ett växande Telefonplan har plats för fler matställen och restauratörer och att och att torget vid vårt kvarter kommer att bli en attraktiv mötesplats. Målet blev att hitta tre restauranger med kompletterande inriktningar och vi lyckades. Jag ser framför mig att torget blir ett paradis för matälskare – och kanske platsen för en framtida matfestival. Det ska bli otroligt kul att följa utvecklingen här i framtiden – jag ser redan fram emot att besöka de nya restaurangerna”, avslutar Martin Michalski glatt.

Idag är det premiär av visningslägenheten, läs mer om Open House Stockholm-eventet och besök Telefoncentralen idag 

Fråga oss