Nyheter / 2020 / ”Jag tror på kvalitet och det som historiskt visat sig fungera” – projektchef Maria Åström i Fredagsporträttet
2020-01-31

”Jag tror på kvalitet och det som historiskt visat sig fungera” – projektchef Maria Åström i Fredagsporträttet

I dagens fredagsporträtt möter vi projektchef Maria Åström. Pigg, alltid glad och konstruktiv är ord vi hör nämnas om henne. Här får vi veta hennes vision om framtidens boende, om oupplevda yrkesdrömmar och när Maria känner sig som en grottmänniska.


Maria, vad har du gjort tidigare i yrkeslivet?
– Jag har varit arbetsledare och entreprenadingenjör på Ebab, projektledare på C&M Projekt och arbetschef & vice VD på RA Bygg AB innan jag fick jobbet via en rekryterare i augusti 2018. Idag är jag projektchef på Einar Mattsson Byggnads AB. Jag är Bygg-ingenjör efter tre år på KTH.

Hur är det att jobba i en så konjukturkänslig bransch?
– Vi får vara beredda att ändra taktik och vara lösningsorienterade. Som vanligt i affärer och livet så gäller det att värna om sina relationer, ha kvar goda kontakter och måna om sina samarbeten.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag drömde och hoppades att jag skulle bli handbollsproffs. Nu tränar jag mina barn i det, och får utlopp för min dröm där.

Vad har du för oupplevda yrkesdrömmar kvar?
– Jag skulle vilja inspirera och guida ungdomar i någon form. Jag vet inte hur eller var, men det tål att funderas på.

Vilket skede i ditt jobb är roligast? Varför?
– Det är utan tvekan produktions-skedet. Här känner vi alla av lagarbetets krafter och vi ser tydliga resultat. När en produktion flyter på enligt plan är det extra kul att vara på bygget.

Ibland försenas byggen. Varför blir det så och hur kan man lösa det?
– Varje projekt är unikt och mer eller mindre komplext. Det finns mängder med orsaker som orsakar förseningar. Det kan handla om ett saknat tillstånd, hyresgästprocesser, att en underleverantör plötsligt gått i konkurs, nyupptäckta fuktskador, att handlingar saknas eller andra oförutsedda händelser. Vi försöker vara proaktiva och ta höjd för det i planeringen, så att vi gjort vad vi kan för att undvika försening.

Einar Mattsson Byggnads, EMB, jobbar med ständiga förbättringar om samlar in över 100 idéer per år. Hur gör ni det?
– Vi jobbar systematiskt med erfarenhetsåterföring, vilket gör att vi dagligen samlar in nya tankar och idéer från både egna medarbetare och även våra underleverantörer. Till och med egna uppfinningar som en matt-skärare har haft sitt ursprung i detta arbetssätt.

Vad gör en projektchef, till skillnad mot en platschef, byggchef och entreprenadingenjör? Kan du reda ut rollerna för oss som inte kan skillnaderna?
– Platschefen styr produktionen och är hela tiden på byggarbetsplatsen. Entreprenadingenjören stödjer projektet vad gäller kostnadsstyrning, kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Projektchefen är länken mellan produktion och beställare och är med i tidiga skeden.
(Tidiga skeden betyder att man färdigställer bygghandlingar, kalkyler, inköp och planerar hur vi ska etablera bygget för bygghiss, byggbod, byggkran, containrar med mera.)

I din roll som projektchef, så har du med många olika människor att göra. Hur klarar du att vara glad och ständigt ha lösningsfokus till alla runtomkring?
– Ett prestigelöst och ärligt förhållningssätt skapar tillit och vilja att göra sitt bästa. Jag tror på individen tills motsatsen visar sig. Ett glatt humör har alltid hjälpt mig i motiga situationer. Jag vet också att om vi är avslappnade och befinner oss i en hjälpande atmosfär, så tänker vi bäst och landar i de bästa lösningarna.

Hur ser din framtidsspaning ut för Einar Mattssons Byggnads? Vad och hur bygger vi om tio år?
– Jag tror på kvalitet och det som historiskt sett visat sig fungera. Det är imponerande och spännande med nya metoder och utseenden, men mitt hjärta bankar ändå för det traditionella, pålitliga och klassiska. Långsiktighet slår allt.

– Utformningen på framtidens bostäder borde vara att fokusera på att öka de sociala mötena. Boenden som får grannar att värna om varandra, eftersom det är så många som är ensamma idag. Det gör ont att tänka på.

Du ser hälsosam och sportig ut. Hur ser din vakna tid ut?
– Tack, vilken komplimang! Jag vaknar klockan 05.15 och har två flickor som lämnas i skolan klockan 06.30. Sedan är det raka spåret till huvudkontoret på Rosenlundsgatan eller något av projekten. Sedan försöker jag vara hemma på Värmdö senast klockan 17.00 för familjeliv.

– Vad gäller hälsan så mixtrar jag aldrig med kosten, utan äter husmanskost, följer aldrig några dieter eller fastor utan håller mattiderna och äter varierat. Jag promenerar och joggar på vardagskvällarna med min granne och är handbollstränare på lördagar.

Einar Mattsson har precis infört en ny modell för mål- och inspirationssamtal. Du som medarbetare kan vara mer drivande i din utveckling. Vad tycker du om den nya modellen?
– Jag tycker modellen ser riktigt bra ut och jag gillar verkligen att både chef och medarbetare har lika stort ansvar. En direkt effekt som jag tror kommer att märkas är att båda parter kommer att vara bättre förberedda inför samtalen. Det i sig brukar leda till givande samtal.

Vad är viktigt för dig att du ska trivas på jobbet?
– Det är att arbetsklimatet är lättsamt och att alla är ärliga, tydliga och gör sitt bästa.

Vem beundrar du?
– Min man Robert. För hans utstrålning, klarsynthet, beslutsamhet, värme och härliga sinne för humor.

Vem är din bästa mentor och förebild yrkesmässigt?
– Det finns inte någon specifik person. Jag har under alla år ödmjukt lyssnat på hantverkare, företagsledare, leverantörer, beställare och kollegor. På det sättet lär jag mig massor och ”plockar ut russinen ur kakan”.

Vems bekräftelse har du sökt i yrkeslivet?
– Det har varit olika personer genom åren. De personer jag har haft närmast mig har jag alltid velat leverera till, för att veta att jag är på rätt väg.

Var hämtar du energi och inspiration?
– Det är de naturupplevelser som får mig att känna mig liten. Vidderna på Hundfjället, havet på Västkusten och i skogarna på Värmdö och i fjällen.

Vilket är ditt bästa resmål?
– Rörö, en liten ö i norra delen av Göteborgs skärgård. Där har jag tillbringat alla somrar sen jag fyllde ett år. Där kopplar jag av och njuter för fullt omgiven av vacker natur och närheten till havet.

Hur ser bästa favoritdagen ut på helgen?
– På lördagsmorgonen äter familjen en stor frukost tillsammans och åker på handbollsträning. Sedan fixar och städar vi hemma och jag kanske tar en tupplur när vi är klara ... Sedan sätter jag fart och klär upp mig lite extra, dricker Prosecco och äter en god middag med några av våra grannar.

Hur mycket Greta är du?
– Nja, jag hanterar våra avfall och sopor, ser till att vi slänger saker på Återvinningscentralen och kör miljöbil bland annat. Jag kan bli bättre.

Om du fick vara uppfinnare en vecka med oändliga resurser, vad skulle du uppfinna då?
– Ett mättnadspiller skulle vara bra att ha. Då slipper du avbryta när du är mitt uppe i ett projekt eller en aktivitet.

Vilket är ditt bästa blogg, film- eller poddtips?
– Jag är en grottmänniska när det kommer till sådant. På sin höjd lyssnar jag på programmet P3 Dokumentär. Minns inte när jag såg en film sist, men jag glömmer aldrig ”Torsk på Tallin” med Killinggänget. Jag missar massvis med bra saker men orkar inte med allt brus. Efter intensivt arbete en hel dag måste min hjärna vila.

Till sist. Vad ger du för råd till en 18-åring som ska välja yrkesbana?
– Kontakta någon i den bransch du är nyfiken på. Be att få följa med en dag för att se om dina förväntningar infrias.


Tack Maria!

Fråga oss