Nyheter / 2020 / ”Jag är så uppriktigt glad och stolt att få vara en del av Einar Mattsson” — fredagsporträttet med Annika Otterstål
2020-10-09

”Jag är så uppriktigt glad och stolt att få vara en del av Einar Mattsson” — fredagsporträttet med Annika Otterstål

Annika Otterstål är kvinnan som bjuder alla hon möter på ett leende och som snabbt blir hyresgästernas favorit. Hon har yrkesväxlat både utanför och inom Einar Mattsson-koncernen och låter nyfikenheten driva henne framåt. Löpning och mat är stora intressen, särskilt tillsammans med vännerna. Annika är verkligen en social begåvning utöver det vanliga.
Berätta, vad har du för roll på Einar Mattsson?
– Idag är jag ROT-koordinator och arbetsledare på Einar Mattsson Byggnads AB. I rollen som ROT-koordinator är jag kontakten på plats mellan hyresgästen och platsledningen. Som arbetsledare har jag flera ansvarsområden. Nu har jag exempelvis ansvar för när all målning ska ske. Det innebär att jag måste ha koll på tidplanen och de andra underleverantörerna så att jag vet exakt när målarna kan få tillgång till lägenheterna. Sedan måste jag också ha kontroll på projektekonomin.

Du har precis tagit examen för att bli arbetsledare. Hur kom du på att du ville bli det?
– Som det ser ut just nu så är Åvingegränd det sista stamrenoveringsprojektet med kvarboende, så min roll som ROT-koordinator finns inte kvar när vi är klara här. I mina mål- och inspirationssamtal så har jag sagt till min chef att jag kan tänka mig att prova på arbetsledarrollen eller att jag kan tänka mig att bli biträdande förvaltare.

Vilka yrkesframgångar är du gladast över här på Einar Mattsson?
– Alla faktiskt. Jag är så uppriktigt glad och stolt att få vara en del av Einar Mattsson.

Efter alla års kommunicerande med människor. Hur bemöter jag bäst en arg eller upprörd person?
– 
Lyssna på dem. Det bästa är alltid att låta personen få ”prata av sig”. Om de får göra det så brukar de lugna ned sig. När den värsta känslostormen lagt sig kan du försiktigt börja samtala och förhoppningsvis också lösa problemet de har.

Du är alltid så glad och sprider glädje var du än är. Har du något motto du lever efter?
– 
Tack! Vad roligt att höra att jag upplevs så. Varför ska jag vara sur när jag kan vara glad? Jag vet att glädje smittar. Mina motton är efter rapparen och artisten Petter som säger ”jag ska ha kul på vägen” och ”lev nu dö sen”.

Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och varför?
– Det är utan tvekan Christina Åkerblad, för hon är den som har lärt mig allra mest. Hon känner alla och vet allt om företaget. Så det vara bara för mig att suga i mig all kunskap och erfarenhet som hon glatt delade med sig av när jag var ny.

Du får ofta små bevis på uppskattning och uppmuntrande ord från våra hyresgäster. Vad är det du gör som får dem att känna sig trygga?
– Jag vet inte, mer än att jag gillar människor och är nyfiken av mig. En del som jag träffar kommer ibland från ett annat land och det är intressant att få veta hur det kommer sig att de hamnade i just Sverige. Sedan hälsar jag alltid på alla, överallt. 

– Har jag tid så småpratar jag alltid med hyresgästerna, oavsett om det är i porten, på gården eller i områdets centrum. Ibland stöter jag på hyresgästerna inne på huvudkontoret på Rosenlundsgatan och utbyter några ord. Jag tror att vi alla har ett behov av att bli sedda. Ser du människan så får du så mycket tillbaka.

Hur kan jag bli en bättre granne?
– Försök att alltid visa hänsyn. Du vet inte vad din granne haft för en dag, var snäll och visa alltid omtänksamhet.

Vad har du för intressen?
– Jag gillar att resa så det spelar ingen större roll vart jag åker. Vi åker gärna skidor och då helst utför. Den senaste resan gick till Whistler i Kanada. Jag fullkomligt älskar Whistler och vill gärna åka tillbaka dit. Sedan har jag ett stort mat-intresse och gillar både att laga och äta den.

Du motionerar massor, säger att träningsresa är bland det roligaste resor du gjort och du och din man golfar. Är det dina tips för att hålla sig alert och i form?
– Ja, just så. Just nu är vi några tjejer som har köpt en PT-tid och styrketränar tillsammans varje onsdag. Det är superroligt och en av veckans höjdpunkter.
– Jag försöker också att powerwalka eller jogga minst en dag i veckan. Min man har golfat länge och jag harvar runt lite med klubborna. Hade du frågat mig för några veckor sedan om golfen så hade du fått köpa mina klubbor billigt …

Om du fick göra en film eller tv-serie, vilka skulle ha huvudrollerna och vad skulle den handla om? 
– Jag älskar brittiska kriminalserier och romantiska komedier. Får jag spåna loss helt vilt och ta folk ifrån Einar Mattsson, så kan IT-chefen få vara den buttre kriminalaren, en entreprenad-ingenjör är den smarta polisen som löser fallet med den unge aspiranten som egentligen är redovisningsekonom på förvaltningen. “Klanen” får bestå av kontorschefen, en platschef, en chef för förvaltningsekonomerna och en förvaltare. Kicki Åkerblad är ”gangster-morsan” och chefen på förvaltningen är hjärnan bakom kuppen. En HR-specialist sitter i rummet bakom baren och räknar sedlarna. Pengarna kommer från en av  förvaltarna i Hjulsta. Pengarna har han hämtat när han åkt sin dagliga runda för att håva in beskyddarpengarna. Den andre platschefen är den som man hela tiden tror är boven, men som senare visar sig vara den som hjälper polisen att lösa fallet.

Slutligen, vilket är ditt bästa avstressningsknep?
– Åh, det är att äta riktigt god och vällagad mat och att bara vara. Att få inleda en middag med förrätten halstrade pilgrimsmusslor eller chips med löjromdipp, mums! Sen grillas en riktigt bra entrecôte som intas med en smakrik tomatsallad med burrata (en typ av mozzarella som innehåller stracciatella och grädde). Till det dricks ett glas champagne, helst torr och gratis, och till köttet dricks ett smakrikt rött vin. Jag kan bli lika glad av att få en välstekt falukorv med stuvade makaroner om det är en sådan dag. Men då blir det helst ett glas vatten till. För mig är mat, sällskap och god dryck livet.

Fråga oss