Nyheter / 2020 / ​"Det är viktigt att lyssna på personer med mer erfarenhet” – fredagsporträttet med Malin Frögelius
2020-02-21

​"Det är viktigt att lyssna på personer med mer erfarenhet” – fredagsporträttet med Malin Frögelius

Idag möter vi verksamhetsutvecklaren och civilingenjören Malin Frögelius, som ägnar fritiden åt simhopp och segelbåten. Hon sprudlar av energi, har “varför?” som sitt favoritord och vurmar särskilt för BIM, byggnadsinformationsmodellering.

Berätta, hur och när kom du till Einar Mattsson?
– Jag började på Einar Mattsson Projekt AB för 2,5 år sedan för att utveckla bostäder i ett svenskt bolag som både bygger och förvaltar fastigheter med ett långsiktigt perspektiv.

Hur gammal är du och vad har du gjort tidigare?
– Jag är 30 och Innan Einar Mattsson jobbade jag på Unibail-Rodamco som Operating analyst för Täby Centrum. Före det var jag med och utvecklade Mall of Scandinavia i Solna. Jag är utbildad till Civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH.

Vad har du förr roll och ansvar just nu?
– Jag har precis gått över till koncernbolaget för att arbeta som verksamhetsutvecklare med fokus på BIM, byggnadsinformationsmodellering. Just nu skruvar jag på strategin och implementeringen i koncernen med fokus på vår nyproduktionsprocess.

Var i företaget tror du att Einar Mattsson mest har nytta av BIM?
– Jag tror att vi kommer att få ett ökat samarbete som leder till en ökad produktivitet och effektivitet i flera av våra processer. Vår ambition är att samla all information om projektet på ett ställe så att vi får rätt information på rätt plats vid rätt tidpunkt och modellen ska vara knutpunkten.

Koncernen Einar Mattsson har både projektutveckling, byggnation och förvaltning. Vilken del kommer att använda BIM mest bedömer du?
– Att koncernen har ansvar för en fastighets hela livscykel gör att vi får stor utväxling av vårt arbete med BIM.Målet är att bygga en fastighet av hög kvalitet, med lång livstid som kräver lite underhåll till rätt pris på utsatt tid.

– I projekteringen och produktionen finns det stora vinster att göra med BIM. Då kan man öka samarbetet mellan beställare, projektörer och entreprenörer och därmed på ett bättre sätt säkerställa hela produktens kvalité.

– Den allra största vinsten med BIM kommer när en fastighet med god kvalitet ska förvaltas. Genom att ständigt hålla information om fastigheten uppdaterad kan vi göra träffsäkra underhållsplaner och snabb ärendehantering. I slutändan handlar det om att ge våra kunder och boende en effektivare förvaltning.

Kan vi få in hållbarhet och koncernens utpräglade långsiktighetstänk i BIM?
– Absolut. En del av hållbarheten är att använda rätt material och minimera avfallet under vår produktion och det kan BIM också hjälpa oss med. Med tillgänglig och väl sammansatt datafinns det stora möjligheter att kunna utföra värdefulla analyser och optimera designen utifrån till exempel energieffektivitet eller koldioxidutsläpp. AI kanske kan hjälpa oss med dessa optimeringar i framtiden.

Hur skulle du beskriva att digitaliseringen påverkar fastighetsbranschen?
– Jag tror att vi kommer att kunna erbjuda nya spännande tjänster till våra kunder och boende som inte var möjligt tidigare. Exempelvis idag i Brf Skulpturparken i Sköndal som vi precis byggt, där vi nu erbjuder digitala lås som gör att den boende inte behöver vara hemma, utan enkelt kan öppna ytterdörren via mobilen. Det gör att våra boende kan få tjänster och leveranser de annars inte kunnat använda eller ta emot.

Du verkar vara en person som törstar efter ny kunskap. Var kommer din nyfikenhet och lärolust ifrån?
– Ja, det stämmer. Att få lära mig nya saker och ständigt stå inför nya utmaningar är viktigt för mig och något som jag söker när jag väljer roll och arbetsgivare. Det gäller även på fritiden. Jag och min man köpte exempelvis en segelbåt innan vi kunde segla för några år sedan. Nu äger vi vår andra båt och i sommar planerar vi att segla till Danmark.

Du är vetgirig och söker upp de mest kunniga, lyssnar, läser och lär dig massor. Använder du några fiffiga metoder för att komma ihåg nya kunskaper?
– Jag lär mig bäst genom att anteckna med färger och använda färgade post-it lappar, mitt i alla digitala hjälpmedel.När jag har lurar i öronen tror nog många att jag lyssnar på klassisk musik, men jag lyssnar gärna på sport som bakgrundsljud.Pluggstunderna inför mina bästa tentor har skett med Vinterstudion i bakgrunden.

Hur hanterar du gnälliga, problemfokuserande och ”tycker att de vet bäst”-personer?
– Jag tror inte på att älta problem utan påtalar om det behövs, att oavsett vad som hänt så ska vi nu hitta en lösning. När problemet sedan är löst kan vi gå tillbaka och se vad som gick fel från början för att säkerställa att vi inte hamnar i samma situation igen.

– Jag brukar också vara öppen med det som jag själv inte kan eller om det är något som någon annan i mötet kan bättre än mig så att vi verkligen får ut alla kunskaper som behövs för att lösa problemet.

Har du syskon? I så fall, var i syskonskaran är du?
– Jag har två systrar och är äldst i syskonskaran. Rollen som ledare och att gärna vilja vara med att bestämma har jag tagit både hemma och inom föreningsidrotten. En del av min tävlingsinstinkt kommer från min familj då det alltid varit viktigt att vinna hemma.

Du utstrålar energi i alla sammanhang. Är du uppfostrad så eller en egenskap du har?
– Vad kul att jag uppfattas så. Jag är uppfostrad till att alltid slutföra den uppgift som jag åtagit mig. Så när jag tar på mig något så försöker jag alltid se till att den blir utförd med full energi och levererad i tid.

– Jag vet att ett leende smittar av sig, så le mot alla du möter och särskilt den som sitter vid skrivbordet bredvid.

Vad är ditt ”varför” i jobbet?
– Jag vill fortsätta lära mig nya saker och utmanas i mitt arbete. Så länge jag får de båda delarna är jag väldigt engagerad i mitt arbete något jag även försöker förmedla till andra.

Dina kollegor upplever dig som strategisk och i ständig utveckling, stämmer det?
– De har nog rätt, jag ställer ofta frågan varför och strävar efter att förstå hur saker faktiskt fungerar. Byggbranschen tycks vara en bransch där det finns möjlighet för någon som jag att utmana gamla sanningar och implementera nya arbetssätt.

Vad jobbar du med om tio år?
– Det är svårt att veta. Jag fokuserar på att prestera mitt allra bästa här och nu, och hoppas att det kommer att ge mig coola utmaningar i framtiden.

Du är en utpräglad tävlingsmänniska. Är alla situationer en tävling för dig?
– Ja, nästan. Så fort någon nämner ordet tävling så är jag med direkt! Dessvärre är jag en riktigt dålig vinnare.

Vid vilka situationer är du passiv? Hur känns det?
– Jag tar en mer passiv och inlyssnande roll i nya situationer och grupper. Det är viktigt att lyssna på personer med mer erfarenhet än jag själv. Vi bygger framgångsrika team med en blandning av kompetenser och erfarenheter.

Vad är tillit för dig?
– Jag ser på tillit som ett skyddsnät som fångar upp en när man gjort sitt allra bästa, men behöver en extra knuff för att nå önskat resultat. Alla ska våga ställa dumma frågor och ”misslyckas” i mina team, och det betyder också att man alltid ska försöka komma med nya idéer man tror är gynnsamma för oss.

Du tränar mycket och bland annat den lite mer ovanliga träningsformen simhopp. Hur kommer det sig?
– Det är min meditation och fokusträning. När jag är på simhoppet kan jag inte tänka på något annat än det hopp som jag ska utföra. Börjar jag tänka på något annat så ”kraschar” jag och får en fysisk påminnelse om att jag behöver vara mer fokuserad ... Där bestämmer tränaren vilket hopp jag ska utföra och när jag är redo att gå vidare med svårare hopp. Jag älskar adrenalinet innan jag testar ett nytt hopp.

Hur ser en dröm-lördag ut?
– På sommaren spenderas dagen på vår segelbåt i ytterskärgården med vänner i båten bredvid. Vi vet att det blir grillning (på medhavd grill) på klipporna till middag. På vintern är de bästa lördagarna på skidor och att hinna med att följa Vinterstudion i SVT.

Vilket ställe trivs du bäst på och med vem?
– Jag trivs bäst i utomhus och då i vår segelbåt, tillsammans med min man. Båten lutar, solen skiner och vi kryssar över en fjärd.

Har du någon podd, webbsida eller film du vill rekommendera?
– Ja, lyssna på podden Hela kedjan, med Nima Assadi. Podden handlar om samhällsbyggnadsfrågor där programledaren bjuder in olika gäster. Jag lär mig alltid något nytt. 

Tack, Malin!

Fråga oss