Nyheter / 2020 / "Det är något speciellt med att ta hand om gamla hus och skapa nya bostäder" ​– fredagsporträtt med Tobias Hjelmar
2020-02-07

"Det är något speciellt med att ta hand om gamla hus och skapa nya bostäder" ​– fredagsporträtt med Tobias Hjelmar

Idag i fredagsporträttet möter vi platschef Tobias Hjelmar. Han är flexibel, ambitiös och lösningsfokuserad vilket gör honom till en favoritkollega. Här får vi reda på hans styrkor, svagheter och enorma kärlek till att bygga och arbeta med hus.

Hur och när hamnade du på Einar Mattsson?
– Jag började på Einar Mattsson i augusti 2011. En släkting till mig sa att jag borde söka jobb på världens bästa företag, så det gjorde jag.

Vad har du gjort innan?
– Innan Einar Mattsson studerade jag Byggteknik och design på KTH. Parallellt med studierna arbetade jag både som snickare, säljare och butiksbiträde.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Alla fantastiska kollegor och den företagsanda som speglas i allt vi gör. Sen ska vi inte underskatta glassboxen på sommaren …
(Reds anm. Anställda som jobbar under sommaren bjuds på en glass per dag mellan slutet av juni och början på augusti.)

Vad fascinerar med att arbeta med bostäder?
– Att få bilda hem där folk ska leva och trivas. Det är något speciellt med att ta hand om gamla hus och skapa nya bostäder och områden i vår huvudstad.

Nyproduktion eller ROT, Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad, vad föredrar du?
– Med ett halvårs bakgrund i nyproduktion så väljer jag ROT och alla mina år där. Vi strävar alltid efter en så smidig och felfri produktion som möjligt. I en ROT erbjuds då och då att det inte ser ut som vi först trott på ritningarna eller i husen. Det är en viss charm att tillsammans med teamet lösa överraskningarna.

Vad är det svåraste med att sitta som spindeln i nätet som du som platschef gör?
– Det är att förena många olika viljor, kompetenser och idéer till en produkt vi alla kan vara stolta över. Det är lätt att yrkesgrupperna bara ser till sitt eget. Utmaningen blir att få alla att se helheten och att synkronisera det hela.

Hur får man ett team att fungera?
– Först måste alla förstå och vilja bidra till de gemensamt uppsatta målen. I det ingår att förstå att vi alla är olika. Sedan behöver du sätta en struktur där vi som individer nyttjas på bästa sätt. Då skapar vi bättre tillit till varandra. I en trygg miljö vågar vi erkänna fel och brister, stötta varandra och ha roligt. Det ger även affärsmässiga resultat. Ingen ska ha söndagsångest i mitt team.

Är humor avgörande på en arbetsplats?
– Absolut. Vi spenderar så mycket tid tillsammans att humor blir avgörande. Vi levererar bättre om vi har roligt ihop.

Vad är ledarskap för dig? Vem är din förebild?
– En ledare får sina medarbetare att trivas, leverera och må bra. En av mina förebilder är min gamla idrottslärare i högstadiet. Hon var fenomenal på att få alla oss stökiga ungar att sköta oss, jobba tillsammans och nå uppsatta mål. Det kan inte ha varit en lätt uppgift då det fanns väldigt många bestämda viljor …

Du är lite av en ”workoholic”. Jobbar du medvetet med att försöka jobba mindre?
– Det vet jag ingenting om. Jodå, skämt åsido. Det är så roligt att leverera att det ibland kostar lite extra tid och energi. Det gäller att ha balans, för om jag inte låter jobbet ta över all min fritid hemma och all kvällstid, så upplever jag att jag levererar bättre. Jag jobbar medvetet varje dag att försöka sänka kraven på mig själv. Det är svårt när det är så roligt och uppskattande att leverera det lilla extra hela tiden. Lagom duger alldeles utmärkt. Det behöver inte vara över förväntan på precis varenda uppgift.

Du har fått gå en omfattande ledarskapsutbildning inom Einar Mattsson. Vad är det viktigaste du tar med dig därifrån?
– För mig har det handlat mycket om att hålla fokus på rätt saker – att inte låta omgivningen påverka det som är viktigast. Även om jag till och från blir stressad så har jag fått många nya verktyg för hur jag snabbt kan lugna ner mig och fokusera rätt.

Hur tror du framtidens boende ser ut?
– Jag tror att moderna hem omhändertagna av stöttande föreningar och fastighetsägare kommer att bli eftertraktat. Folk hinner inte eller vill inte ta sig tid att ta hand om sina bostäder själva. Skötseln kommer att överlåtas mer och mer till de som verkligen kan och vill.

– CO-living kan absolut kan ta mer fart mer än det gjort hittills med tanke på att det inte är speciellt lätt att komma in på bostadsmarknaden.

Vilken är din favoritbyggnad i Stockholm?
– Det får nog bli mitt eget hus. Så mycket kärlek som jag lagt, och kommer att lägga på det, så är det svårt att inte ge just det favoritstämpeln.

Är du klimatsmart och miljöengagerad?
– Jag når inte upp till Greta Thunbergs alla önskemål, men försöker tänka på miljön genom familjens avfallshantering, elbil och långsiktigt tänk i val jag gör både hemma och i arbetet. Mitt intresse för allt som har med motorer att göra kanske inte är något jag skulle nämna om jag träffade Greta …

Var finns ditt smultronställe för rekreation och återhämtning?
– Kopplar av gör jag bäst i Stockholms skärgård. Mer än så tänker jag inte avslöja.

Vad har du för intressen? Vad fick dig att bli intresserad av det?
– Mitt största intresse är båtliv och skärgård. I skärgården har jag tillbringat ett gäng veckor i streck varje sommar sedan jag föddes, och det har jag hållit fast vid.

Berätta något vi inte vet om dig.
– Jag är rysligt kär i polkagrisar. Då är det viktigt att det är det rödvit-färgade originalet. Allt annat går bort.

Har du några film- podd- eller Youtube-tips?
– Jag ska segla över Atlanten senare i år, så är jag väldigt fokuserad på allt som har med det att göra. Så för alla som gillar segling kan jag rekommendera "Sailing SV Delos" kanal på Youtube, som kollegan Malin Frögelius tipsat om. Det tipset tackar jag för!
Om jag ska ge ett filmtips så får det nog bli Interstellar. Det är en favorit. Se den, den är grym!

Tack, Tobias!

Fråga oss