” Jag har träffat vänner för livet här” – fredagsporträttet med Anna Lendrell
Dagens fredagsporträtt sätter fokus på en kvinna som via civilekonomstudier också tog dansens väg mot Einar Mattsson. Anna gillar att utvecklas och att utmanas och går igång direkt när hon ser en klurig ekvation. Hon är snällheten personifierad och är cool och smart som få.
Anna, vad har du för roll och hur ser dina dagar ut?
– Jag jobbar som redovisningsekonom för vår projektverksamhet, och då specifikt vårt projektutvecklingsbolag. Det betyder att jag, tillsammans med min kollega Sofia Ruud, ansvarar för att siffrorna är korrekta i alla de bolag som ingår i den sfären. Det blir också en hel del utvecklingsprojekt av olika slag, eftersom vi regelbundet förbättrar våra rutiner. Då krävs att vi vidareutvecklar vissa funktioner i vårt ekonomisystem.
Vad krävs det för utbildning och vilka egenskaper är fördelaktiga att ha för att klara av jobbet?
– Om man som jag läst redovisning som inriktning i en civilekonomexamen från Stockholms Universitet, så passar det utmärkt. Du bör tycka om ordning och reda och gilla siffror. Jag var lite av en mattenörd i gymnasiet så ger du mig en klurig ekvation går jag igång direkt. En fördel är också att du tycker om att arbeta självständigt.
Vad är roligast och mest utvecklande för din egen del?
– Det allra roligaste är att jobba med problemlösning. Att få ställas inför något som vid första anblick verkar helt obegripligt, för att sedan börja bena i frågan och till slut hitta lösningen — det ger en väldigt tillfredsställande känsla. Svårast, och därmed det mest utvecklande, är att vi ofta ställs inför nya situationer som vi redovisningsmässigt inte har hanterat förut. Det kan handla om att avtal skrivs på ett nytt sätt eller att vi får in nya bolagsformer som gör att vi behöver följa ett annat regelverk.
Du uppfattas som smart och snäll av din omgivning. Underskattar vi snällhet idag?
– Nej, det tror jag inte. Det är ingen hemlighet att du kommer långt på att vara snäll och hjälpsam mot andra människor? Att behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Däremot är det viktigt att inte gå över gränsen så att snällheten går ut över dig själv och ditt eget välmående. Just det är något som jag har jobbat med själv genom åren.
Om jag vill lära mig mer och förstå ekonomi, redovisning och skatteregler bättre, var ska jag vända mig då?
– FAR, en branschorganisation för redovisning, revision och rådgivning, är en källa till mycket bra sådan information. Den tar du bäst del av via deras två tidningar ”Balans” och ”Resultat”. Det är även bra att hålla koll på Skatteverkets kommande nyheter om du vill hänga med.
Trots att det kan vara stressigt och kort om tid med vissa uppgifter, så är du alltid lugn och positiv, och får därmed folk omkring dig att också behålla lugnet. Hur gör du för att vara så cool?
– Jag har alltid varit en person som tänker först och agerar sen. Det brukar räcka med att jag ger mig själv några sekunder att analysera situationen jag ställs inför. Då kommer jag snabbt fram till att inget blir bättre av att jag stressar upp mig eller basunerar ut hur jobbigt det är.
– Det är viktigare än du tror att tänka på vilka signaler du sänder ut och hur de påverkar människor omkring dig. Jag brukar kalla dem ”energitjuvar”. De som gärna och ofta berättar om hur trötta eller uttråkade de är. Har man en sådan person i en grupp kommer det garanterat att påverka stämningen och gruppens effektivitet i längden. Därför strävar jag alltid efter att göra motsatsen.
För att behålla lugnet hjälper det mig såklart att vi är ett superteam på ekonomiavdelningen som alltid ställer upp för varandra. Genom åren har jag aldrig känt mig ensam i en uppgift. Jag har alltid haft stöd i mina kloka kollegor och inte minst av min fantastiska chef Sandra Walldie.
Hur kom du i kontakt med Einar Mattsson?
– En annons på internet fångade mitt intresse och då visste jag ingenting om Einar Mattsson. Jag var på jakt efter mitt första ekonomijobb. Jag letade inte inom en specifik bransch utan var ute efter att få erfarenhet från en ekonomiavdelning. Så här i efterhand kan jag verkligen säga att det blev en fullträff!
Berätta om din karriär här på Einar Mattsson.
– För snart nio år sedan började jag som timanställd på Leverantörsreskontran, den delen av en ekonomiavdelning som hanterar fakturor från leverantörer. Efter bara en månad fick jag chansen att bli vikarie på heltid. Jag blev inkastad i hetluften direkt – vi skulle göra ett årsbokslut. Jag fick mycket ansvar på kort tid, så utvecklingskurvan blev brant där i början. Det är väldigt tacksam för. Så småningom erbjöds jag en fast tjänst och sedan dess har jag fått möjlighet att jobba med de flesta av koncernens olika bolag och verksamheter.
Vad är bästa med att jobba i detta familjeföretag?
– Det bästa är alla fantastiska kollegor som jag har mött genom åren. Jag har verkligen träffat vänner för livet här.
Du sjunger i företagets egen kör och är oerhört tonsäker. Vad har du för andra intressen?
– Musiken och framförallt dans har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag började dansa redan som barn, då främst jazz och modern nutida dans. Åren innan jag började här på Einar Mattsson var jag medlem i en showgrupp som dansade lindy hop, charleston och även lite stepp. Gruppen fick vilt skilda uppdrag. Ena dagen skulle vi dansa bakom Markoolio och den andra dagen skulle vi vara en del av en utställning på Historiska museet. Det var fantastiskt roligt och har skapat ett sug efter den kick man får av att stå på en scen. När jag hörde att Einar Mattsson hade en egen kör då tvekade jag inte en sekund, utan hakade på direkt.
Vad har du för bok på nattygsbordet nu, vad tycker du om den?
– Den senaste boken jag läste var” Expeditionen - min kärlekshistoria” av Bea Uusma. Det är fascinerande att läsa om hur människor kan nörda ner sig i de mest oväntade saker.
Hur ser en favoritdag ut för dig?
– Då slappar jag gärna på vår soliga altan på landstället i Blekinge. Då ingår också att gå ner till stranden och ta ett dopp i havet. Sedan röjer jag gärna loss i trädgården i några timmar.
Hur kopplar du bäst av?
– Vissa dagar funkar det bäst med en löptur, en annan dag en promenad. Andra dagar landar jag helst i soffan framför en bra film. Det viktigaste är att jag får tid för mig själv eller mina närmaste och kan släppa alla sociala måsten.
Om du ska tipsa en 18-åring om livet, vad säger du då?
– Följ dina drömmar men var realistisk och se till att ha en plan B. Jag är glad att jag i så många år ägnade mig helhjärtat åt min passion ‒ att dansa. Samtidigt är jag evigt tacksam att jag följde mina kloka föräldrars råd att skaffa mig en utbildning inom ekonomi, och inte bara tänkte att jag skulle dansa mig igenom livet.