Nyheter / 2019 / ​Läxhjälpen i Hjulsta höjer resultaten
2019-11-20

​Läxhjälpen i Hjulsta höjer resultaten

Läxhjälpen på Hjulstaskolan lyfter både självförtroenden och kunskaper. Under läsåret 2018/2019 har Läxhjälpen stöttat elever som saknade behörighet att söka till gymnasiet. Tack vare Einar Mattsson och andra företag och organisationer som stöttar Läxhjälpen med ett stort antal platser, går nu ett stort antal elever på gymnasiet.

Läxhjälpen helt avgörande för elevers gymnasieantagning
88 % av eleverna i årskurs 9 som deltog på Läxhjälpen blev behöriga till nationellt program på gymnasiet. I början av Läxhjälpsprogrammet saknade samma elever behörighet. Av de elever som inte gick på Läxhjälpen, blev endast 46 % behöriga till gymnasiet.

I snitt hade eleverna från Läxhjälpsprogrammet 190 meritpoäng. Ämnen som flest höjt sig i är engelska, matte och svenska. De elever som inte gick på Läxhjälpen fick i snitt 130 meritpoäng.

Einar Mattsson, ägare av bostadsbeståndet i Hjulsta, vet att skolans totala gymnasiebehörighet ligger på 55,6 % när rikssnittet är 84,3 %. Fastighetsägaren förklarar varför man satsar på en skola som ligger under rikssnittet för gymnasiebehörighet:

– Vi gör det vi kan och satsar 20 platser på Hjulstaskolan. Vi vet att det är en investering i dessa tjejer och killars framtid, studie- och yrkesval. De är och blir viktiga förebilder för andra och förhoppningsvis framtida läxhjälpare, säger Martin Fors, fastighetschef, Einar Mattsson.

Läxhjälpen följer upp
Varje termin genomför Läxhjälpen en anonym elevutvärdering. Eleverna får själva berätta vad de tycker om Läxhjälpen, vad de har lärt sig och hur Läxhjälpen kan bli bättre.

Så här svarade eleverna:

  • 75 % av eleverna uppger att de har fått bättre studieteknik genom Läxhjälpen
  • 87 % av eleverna uppger att de har fått bättre betyg
  • 94 % av eleverna uppger att de är nöjda med Läxhjälpen som helhet
  • 94 % av eleverna är nöjda med bemötandet av läxhjälparna
  • 87 % av eleverna uppger att de har fått ett ökat självförtroende

– Först känner man sig lat, man vill inte komma, men när man väl är på Läxhjälpen vill man aldrig gå hem, tipsar en av eleverna sina gamla skolkompisar.

På Einar Mattsson konstaterar vi att platserna vi satsat på Läxhjälpen påverkar ungas framtid på riktigt.

Fråga oss