Nyheter / 2019 / Fredagsporträttet med Björn Feldin:​”Vi gör det lättare att göra rätt”
2019-11-22

Fredagsporträttet med Björn Feldin:​”Vi gör det lättare att göra rätt”

Björn Feldin leder arbetet att digitalisera Einar Mattsson-koncernen. Björn har tidigare jobbat som inköpschef och har varit på familjeföretaget i olika roller sedan 2006. Här får vi veta hur digitaliseringsteamet tar sig an införandet av förnyade arbetssätt, om ledarskap och att reflektion är viktig del för att lyckas.

Hur hamnade du på Einar Mattsson?
– Jag arbetade på ett specialgasföretag. Det var ett spännande jobb med mycket resor. När min dåvarande chef slutade, gick jag tillbaka till bygg- och fastighetsbranschen. Jag ville använda mina KTH-studier och träffade flera företag. Jag sökte till Einar Mattsson och fick en bra bild av företaget under processen. Min dåvarande gammelsvärfar och pappa intygade att ”Einar Mattsson ska du välja, det är ett bra företag”. Jag har varit här i 13 år nu, och kan verkligen säga att vi är ett riktigt bra företag.

Vad är digitalisering för dig?
– För mig handlar digitalisering om förändring. Att driva digitaliseringsarbete är att tänka annorlunda och hitta nya infallsvinklar på utmaningar – att hitta möjligheter till nya arbetssätt och affärer. Det handlar inte att omvandla papper till digitala filer eller att rita i 3D. Det handlar om hur och hur ofta vi mejlar, leder möten, projekterar till hur vi hanterar information om våra befintliga fastigheter eller våra projekt. Vi ska tillsammans hitta nya sätt att göra saker mer effektivare och enklare med digitala verktyg som stöd.

Vilka tre effekter vill du att ni i digitaliseringsteamet har bidragit till under nästa år?
– Att vi samarbetar mer, att vi snabbare och enklare hittar delad information och att vi har förbättrat kommunikationen oss kollegor emellan.

Ökar digitalisering engagemang och välmående?
– Ja, om det görs på rätt sätt. Upplever du att digitaliseringen underlättar vardagen och dina samarbeten kommer engagemanget öka och din negativa stress minskar. Det blir roligare att arbeta. Är medarbetarna glada blir företaget välmående och då syns det på siffrorna.

Är digitalisering innovationsskapande?
– Det tror jag absolut. Bara genom att du börjar arbeta på ett nytt sätt eller i nya verktyg och miljöer, så föds direkt idéer om hur du kan göra saker ännu bättre.

Hur hanterar vi de förändringsobenägna som älskar sina nuvarande arbetssätt och system?
– Det finns några sätt att göra fel. Ett är att införa nya system utan att ändra våra beteenden. Det kan också vara att krångla till det, göra det väldigt avancerat med ny teknik för att man kan, inte för att man har behov av det.

– Vår uppgift är att få verktygen ihop med de nya beteendena att underlätta vardagen för medarbetarna — att vi gör det lättare att göra rätt.

Kan digitaliseringen göra att vår koncerns bolag minskar klimatpåverkan?
– En stor del av arbetet vi gör handlar om att effektivisera både processer och fastigheter. Vi kan göra analyser över hur vi ska bygga eller renovera våra fastigheter effektivare genom en strukturerad och digital information.

– Framöver kommer vi se att antalet fel i våra egna och våra förvaltningskunders fastigheter sjunker. Genom bättre analyser och insikter kommer vi kunna planera underhållet mer proaktivt, så att vi kan sätta in åtgärder innan felen uppstår.

Vilka är dina bästa källor för att hänga med digitalt? Några favoritpoddar, bra nyhetsbrev och medier?
–YouTube är väldigt bra. Det finns många tips, utbildningar och webbinarium som ger bra uppslag och tips på hur andra arbetar, både i fastighetsbranschen och i andra branscher. Jag följer också en rad olika poddar, som exempelvis Snåret, Hela Kedjan, UX Cake och Teamspodden.

Vad är det som kostar i digitaliseringen?
– Din investeringstid i början. Det beror såklart på vad som ska digitaliseras. I uppstarten tar det mycket tid att få struktur och ordning på informationen. Utan en gedigen grundstruktur så blir det svårt att få effekt. Precis som när vi bygger våra hus, så är mark- och grundarbetet tidskrävande. Du upplever att det inte händer så mycket. När du väl lagt grunden går det fort att få delarna på rätt plats.

Finns tid för reflektion med som en naturlig del i digitaliseringen?
– Just nu är det ganska intensivt arbete. För att vi ska lyckas måste det finnas tid för reflektion i olika former, både offline och online. Kanske i form av egen tid i en kreativ miljö eller genom en systematisk erfarenhetsåterföring.

Hur ser en favoritdag ut för dig?
– Jag cyklar till kontoret tidigt på morgonen så jag kan äta frukost i lugn och ro samtidigt som jag försöker ta den tiden till att lära mig något nytt eller få inspiration genom en inspelad föreläsning eller liknande. Favoritdagen skulle då ge mig lite mer tid för kreativt tänkande och byggandet av hypoteser eller skisser för nya lösningar på problem med mitt team. Lunchen spenderar jag gärna med en blandning av kollegor i matsalen, där vi blandar prat om fritid med arbetsrelaterade frågor från olika delar av företaget. 

– Efter lunchen arbetar jag med implementering och erfarenhetsåterföring kring ett nytt verktyg ute i verksamheten. På kvällen är jag gärna ihop med familjen på någon alla barnens alla sportaktiviteter. Sedan avslutar jag dagen med en timmes lugnare aktivitet med familjen i hemmet innan läggdags. Somnar gör jag till något intressant avsnitt från en av favoritpoddarna.

Vem är din bästa chef och ledarförebild? Varför?
– Svår fråga då jag alltid haft bra chefer, både på Einar Mattsson och innan. Om jag ska välja en så är det platschefen jag hade när jag började på Einar Mattsson – Lars Sandberg (a.k.a. Kiruna-Lasse). Han var alltid snäll, trevlig och spred det där norrländska lugnet kring sig, samtidigt som han alltid sa vad han tyckte. Han var rak, tydlig och förde med sig en otrolig pondus.

Hur hanterar du stress?
– Jag försöker alltid vara lugn ovan ytan och paddlar på som bara den under ytan. Det leder inte till något bra om man sprider stress omkring sig, och får andra stressade av sitt beteende.

Avslutningsvis, finns det någon devis som är ledstjärnan i ditt arbete?
– Jag har faktiskt två. Den ena är från min sons skola: ”Vi vill varandra väl, och vi gör varandra bra”. Har man det i åtanke, så tror jag att vi som företag inte bara kommer att må bättre utan även att prestera bättre.

– Den andra är de 7 P:na: ”Proper prior planning prevents piss poor performance”. Den är svårare att leva upp till i alla situationer, men säger något jag tror på. Det gäller att planera för det man vet, det man vet att man inte vet och det man inte vet att man inte vet.

Tack!

Fråga oss