Nyheter / 2017 / Fuglesang inviger Einar Mattssons innovativa studentbostäder
2017-09-11

Fuglesang inviger Einar Mattssons innovativa studentbostäder

Einar Mattsson och Christer Fuglesang inviger idag Sveriges största bostadsfastighet projekterad för plusenergi. Genom att på ett innovativt sätt kombinera existerande spetstekniker har man utvecklat 305 energismarta studentbostäder på KTH Campus. Fastigheten inrymmer även KTH Live-In-Lab, en testbädd för forskning i aktiv boendemiljö som Einar Mattsson är huvudfinansiär till. Syftet med testbädden är att korta vägen mellan forskningsresultat och implementering av smarta produkter och tjänster på marknaden.

─ Att spara jordens resurser är en fråga för oss alla. Därför är fastigheter som kvarteret Forskningen och innovationslab som KTH Live-In-Lab, viktiga byggstenar i att skapa en mer hållbar framtid för hur vi bygger våra städer, säger Christer Fuglesang, astronaut och professor i Rymdfart på KTH.

─ Fastighets- och byggsektorerna behöver hålla en högre innovationstakt. Det kan man göra genom att korta vägen mellan teori och implementering på marknaden. I kvarteret Forskningen som idag är Sveriges största bostadshus projekterat för plusenergi vill vi ta nästa steg mot miljövänligare bostäder på affärsmässiga grunder. Einar Mattsson är en långsiktig fastighetsägare och vi vill ge vårt bidrag till hållbara bostäder och städer, säger Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk.

Projekteringsfasen för KTH Live-In-Labb där Einar Mattsson är huvudfinansiär är nu avslutad. Testbädden kommer att börja ta form i ett av husen under hösten och invigs under våren 2018.

─ Vi har flera knutit många olika aktörer och forskningsprojekt till KTH Live-in Lab. Initialt kommer forskningen att riktas in på effektivare energitjänster och energiförsörjning av fastigheter, säger Jonas Anund Vogel, föreståndare för KTH Live-in Lab.

Kvarteret Forskningen kommer att bli Einar Mattssons mest energieffektiva byggnader hittills. Sedan tidigare har man utvecklat passivhus på Kungsholmen och nollenergihus i Hammarbyhöjden. Huset är projekterat för plusenergi enligt definitionen i BBR och är oberoende av stadens fjärrvärmenät.

─ Genom att utnyttja läget med den djupa berggrunden för storskalig användning av bergvärmepumpar, solceller på taken och avloppsvärmeväxlare har vi lyckats att skapa förutsättningar för att försörja huset med den energi det behöver och mer därtill säger Jan Pechan, projektutvecklare hos Einar Mattsson.

Einar Mattsson även tagit sikte på att utveckla en miljö som ska öka tryggheten för de boende. Genomtänkt ljussättning, konst och integrering av naturliga mötesplatser som exempelvis loungemiljöer kring tvättstuga, postfack och cykelverkstad kan de boende få fler platser med mänsklig närvaro.

Fråga oss