Glimrande vackert och hållbart hantverk

Har du någon gång strosat på stan och plötsligt fångats av en riktigt vacker fasad? Med en puts som glimmar i morgonsolen? Följ med när John Magnusson avslöjar putsens hemligheter och visar oss tre fina och nyrenoverade Einar Mattssonfastigheter.

John Magnusson är målaren och egenföretagaren som bytte karriär och började på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning år 2019. Men det var inte utan nervositet som John tog sig an rollen som projektledare för ROT-arbeten på fastigheternas klimatskal. ”I början var jag oerfaren kring renovering av tak, fasader, balkonger och allt annat som sitter på utsidan av ett hus. Men jag brinner för gott hantverk, är nyfiken som person och såg fram emot att få utvecklas tillsammans med hantverkare som delar Einar Mattssons passion för långsiktighet och kvalitet”.

Ett dream team med puts som specialitet

Det första John gjorde i sitt nya uppdrag var att ge sig ut på jakt efter en entreprenör med spetskompetens inom renovering av putsade fasader.

John Magnusson
Projektledare för ROT-arbeten
Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB

Du fann ditt team av vassa underentreprenörer?

”Jadå. I ett uppdrag som detta måste jag som projektledare ha fullt förtroende för entreprenörerna, och vice versa. Vi behöver externa specialister eftersom vi inte alltid har den typen av kompetens inom koncernen. Vi har väldigt duktiga hantverkare som tar hand om renoveringsjobben på insidan av husen”.

Vad är gott hantverk för dig?

”Det handlar om yrkesstolthet och kvalitet. Du ska kunna vara stolt och nöjd med det du gör varje dag, och extra stolt när jobbet är klart. Då sover du gott om natten. Det vi gör utvändigt ska hålla i upp till 70 år, vilket kräver både kunskap och engagemang”.

En gång putsat, alltid putsat

Den övervägande delen av Einar Mattssons fastighetsbestånd har putsade fasader. Och eftersom koncernen har inställningen att husen alltid ska återställas till ursprungligt skick vid en fasadrenovering, kommer det alltid finnas ett behov av hängivna hantverkare som behärskar området.

Vilka är fördelarna med puts?

”Puts är ett väldigt hållbart material, fasaden får lång livslängd om jobbet är bra gjort. Dessutom kan puts andas så att fukt kan vandra in eller ut. Att putsade hus ofta är väldigt vackra är också en styrka förstås. En stor del av husen som Einar Mattsson äger och förvaltar har spritputsade eller rivputsade fasader.

Vilka mål har du med dina renoveringsprojekt?

”Mitt uppdrag är så gott som alltid att bevara fasaderna och se till att de renoveras till samma skick som när de byggdes. Extra roligt är det när hyresgäster som bott i ett hus hela sitt liv är stolta och säger att huset blivit som nytt igen. För du ska komma ihåg att ett fasadprojekt är väldigt stökigt för hyresgästerna. Det är ställningar runt huset och deras fönster blir inplastade under ganska lång tid. Därför är jag noga med att ha en dialog, informera om projektet och svara på hyresgästernas frågor inför och under projektet. Mitt mål är att de ska vara trygga i att resultatet blir bra och något att vara stolta över länge”.

Så varför glimmar ädelputsen?

Under 40- och 50-talen och framåt var det populärt att använda en genomfärgad spik- riven ytputs som hette Terrasit. En av finesserna med Terrasit var att glimmer fanns inblandat i putsbruket. När putsen sedan revs med spikbräda uppstod en glittereffekt i ytan.

Vilken är skillnaden mellan spritputs och spikriven ädelputs?

”I grunden är det samma sak men rivputsen är finare och dyrare. En viktig egenskap hos båda är att bruket är genomfärgat och kan rivas för att få önskad yta.

Efter ett tag, när vind och regn ”tvättat” den nya putsen, ser man hur den börjar blänka vackert i solljuset. Det är dolomiterna, ett stenmaterial, som kommer fram och ger den här effekten. Rivputsen är den snyggaste och dyraste puts du kan sätta på en vägg, putsens Rolls Royce.”

Om du tar det från början, hur går det till att renovera en putsfasad?

”Låt oss säga att du har ett hus från 50-talet med fasad i ädelputs. Jobbet har projekterats och metod och kulör har fastställts tillsammans med en konsult, en expert på området. Ställningar har byggts och nu drar vi igång arbetet. Först gör vi ett så kallat rotsystem. Den gamla putsen får sitta kvar, men vi trycker in förankringar och sätter ett nät, typ hönsnät, över hela fasaden. Lager för lager av puts sprutas sedan på väggen så att en grund byggs upp, man kan säga att hela huset spacklas. När grunden är klar är det dags för sista lagret, ädelputsen. Det är den som sätter färg och karaktär på huset. Till skillnad från vanlig slätputs, som målas, är ädelputsen genomfärgad. När tjocklek, temperatur och tidpunkt är rätt, bearbetas väggen med en spikförsedd rivbräda. Det här momentet är kritiskt, varenda centimeter på väggen måste rivas i ett svep, från morgon till kväll om så krävs. Råkar man avbryta så är det kört. Här krävs jättenoggrann planering och ett team som samarbetar ända till sista taget med rivbrädan”.

Använder ni alltid ädelputs?

”Det är huset som bestämmer, vi ska återställa det till originalskick, så som det var från början. Under vissa tidsperioder var det vanligt att man rivputsade fasaden mot gatan och satte enklare slätputs mot gården. Även i sådana fall gör vi likadant som när huset byggdes”.

Till sist, hur ser du på hantverket som utförs på Einar Mattssons fasader?

”Det är så roligt att se ett sådant fint gammalt hantverk utföras. Mina entreprenörer som jobbar med fasaderna och plåtslageriarbetena är verkliga hjältar, de brinner för sitt jobb oavsett väder och vind. De planerar sitt jobb in i minsta detalj, har känsla för utförandet och enorm yrkesstolthet. Och så bryr de sig om det allra viktigaste – att hyresgästerna blir nöjda”, avslutar John.

Fråga oss