Nyheter / 2022 / ”Att branschen förändras och förnyas hela tiden fascinerar” — fredagsporträttet med Suzanna Pasku
2022-01-14

”Att branschen förändras och förnyas hela tiden fascinerar” — fredagsporträttet med Suzanna Pasku

Idag möter du Suzanna Pasku, uppdragsansvarig fastighetsförvaltare på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Hon kom in under pandemin och har redan gjort stort avtryck hos både uppdragsgivare och sina kollegor, trots att de mest mötts digitalt. Här får du läsa om tidigare erfarenheter, karriärplaner och inte minst om hennes älskade Kroatien.

Suzanna Pasku förvaltare einar mattsson.jpg

Berätta, vad gjorde att du kom till Einar Mattsson?
– Jag blev kontaktad av en rekryterare som berättade om tjänsten och jag blev nyfiken, så på den vägen är det. Är nu väldigt nöjd med att jag tog beslutet att börja min resa på Einar Mattsson. Jag trivs bra här och har ett gäng härliga kollegor som jag får jobba med. Vi har roligt på jobbet också vilket är viktigt vid sidan av arbetet.

Vad har du gjort innan du kom till huvudkontoret på Rosenlundsgatan 58?
– Innan jag började här så jobbade jag som förvaltare på Stockholmshem. Sen har jag även en bakgrund från tele-och databranschen där jag jobbade ett par år, senast i rollen som driftledare.

Hade du någon yrkesdröm som barn?
– Som barn ville jag bli doktor och hjälpa människor. I årskurs åtta ordnade min mamma en praoplats på Huddinge sjukhus. Jag insåg dock ganska snabbt att jobb inom vården inte var min grej. Den här erfarenheten var väldigt lärorik och jag är tacksam över den då den ledde in mig på ett helt annat spår i gymnasiet senare.

Vad är det som fascinerar med fastighetsbranschen?
– Flera saker, men att branschen förändras och förnyas hela tiden fascinerar. Vi som jobbar i branschen behöver hålla oss uppdaterade kring ny teknik, nya sätt att bygga, bygga mer hållbara hus etcetera. Fastighetsbranschen är betydelsefull och vi kan vara med och bidra till hur stadsdelar och hus utformas. Sen handlar inte fastighetsbranschen bara om fastigheter, utan även om människor och de som bor och vistas i byggnaderna. Vi påverkar även deras liv eller bostadsområde med det arbete vi utför.

Du är en mycket uppskattad förvaltare och kollega. Kan du tänka dig att bli chef någon dag?
– Jag har fått möjligheten att gå ledarskapsutbildning via Einar Mattsson och efter den väcktes många tankar och gav en del nya perspektiv, så det känns som ett naturligt nästa steg att ta framöver. Så det korta svaret är ja.

Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon yrkesmässig händelse som präglar dina val och värderingar?
– Jag har ingen direkt livsfilosof som jag lever efter, utan jag gillar när det händer saker och vi får vara med och påverka och förändra till det bättre. När jag bestämt för mig något så har jag en bra framdrift i det jag åtagit mig. Jag gillar att utmana mig själv, är nyfiken på att lära mig nya saker och är inte rädd för att göra fel. Vi lär så länge vi lever och det är en del av vår personliga utveckling.

Vem har varit din bästa chef hittills?
– Jag har haft förmånen att jobba med många bra chefer som besitter fina egenskaper. Om jag ska välja ut en som gjort ett stort avtryck, så får det vara nog vara den chef som jag hade på min första arbetsplats. Den personen var inte bara min chef, utan fungerade även som en mentor. Det var uppskattat när jag var så pass ung och oerfaren.

Vad gör du på fritiden?
– Jag gillar sport och aktiviteter, men även att få pyssla med diverse renoveringsprojekt hemma. Nu på vintern blir det mest längre promenader eller så övar jag gärna på min skidåkning. Jag vågar mig dock fortfarande inte på någon svart backe …
Jag uppskattar även att umgås med familj och vänner.

Gillar du att resa? Vilket är ditt drömresemål och vart går nästa resa till tror du?
– Jag älskar att resa, uppleva nya kulturer och se historiska platser. Är generellt väldigt intresserad av historia. Just nu funderar jag faktisk på vad nästa drömresmål är. Annars så reser jag självklart jag till mitt älskade Kroatien och den vackra kroatiska kusten där jag tillbringat många somrar eftersom min pappa är därifrån. Förutsatt att pandemin tillåter blir nästa resa såklart dit i sommar.

Hur ser en favoritdag ut när du är ledig?
– Om jag får drömma mig bort, så befinner jag mig utomlands i ett varmare klimat vid havet. Jag tar ett morgondopp och avnjuter sedan en härlig frukost med familjen. Sen hittar vi på någon aktivitet, då det sällan går att bara ligga på stranden med två rastlösa tonåringar. Om jag har tur så låter de mig vara och jag får ligga på sandstranden och läsa en bra bok en stund. Kvällen avslutas med en god grillmiddag på en av våra favoritrestauranger.

Om du ska ge ett tips till en 18-åring med hela arbetslivet framför sig, vad ger du för klokt tips då?
– Då skulle jag nog säga att om du har lite tålamod och självdisciplin så kanske du får jobba med det du verkligen vill i framtiden. Det arbete du lägger ner nu får du igen sen. Glöm inte bort att ha kul och tänk på att livet inte är någon tävling. Tro på dig själv och hitta din egen väg att gå.

Fråga oss