Hyreslägenheten - skötsel

Som hyresgäst ansvarar du för att ta hand om din lägenhet. I ditt ansvar ingår bland annat att tömma och rensa golvbrunnen i badrummet för att slippa stopp, byta säkringar, byta lampor och att byta filter till köksfläkten.

Här får du praktiska tips och råd om vad du själv kan åtgärda i din lägenhet.


Köket | Badrummet  | Väggar | Golv  | Dörrar&lås  | FönsterBalkong


Värme | Ventilation | Hemförsäkring | Gemensamma utrymmen


Köket

I köket är det viktigt att rengöra, kylskåp och spis regelbundet och att inte glömma att frosta av frysen ibland. Får du stopp i avloppet kan du enkelt åtgärda det själv. Så här sköter du om ditt kök

 

Badrummet

I badrummet bör du tänka på att rengöra golvbrunnen och vattenlåset i handfatet regelbundet. Torka också av golvet efter du har duschat för att undvika vattenskador. Om du har fått stopp i golvbrunnen eller i handfatet kan du i de flesta fall åtgärda det själv. Läs mer


Väggar

Det är tillåtet att måla och tapetsera väggar i lägenheten men det är viktigt att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt. Tänk alltid efter innan du gör hål i väggarna. Kontakta alltid oss på Einar Mattsson innan du påbörjar förbättringsarbeten. Läs mer om hur du gör här 


Golv

Var varsam med golven i din i lägenhet. Undvik repor och märken i golvet genom att sopa och dammsuga ofta och sätt möbeltassar på stol- och bordsben. Torka golven med en lätt fuktad trasa eller mopp emellanåt, men använd inga starka rengöringsmedel.

Ställ inte blomkrukor direkt på parkettgolvet, de skapar lätt fula fuktfläckar. Om du behöver flytta en tung möbel, lägg förslagsvis en matta under möbeln och skjut den framför dig.

 

Dörrar och lås

Det finns många fördelar med säkerhetsdörrar. Einar Mattsson erbjuder säkerhetsdörrar som tillval i de flesta fastigheter. Om cylinderlåset i din ytterdörr kärvar kan du smörja det. Läs mer.

 

Fönster

Rullgardiner eller persienner

Om du vill ha rullgardiner eller persienner till dina fönster i lägenheten får du själv köpa och montera dem. Var beredd på att återställa skruv- och borrhål när du flyttar.

Kondens

Ibland kan det uppstå utvändig kondens på dina fönster. Det kan uppstå på våren eller hösten när det är vindstilla och luftfuktigheten är hög. Det är ett naturligt fenomen som kan uppstå på alla ytor. Kondensen stannar kvar under morgontimmarna men när värmen stiger under dagen försvinner den. Det är inte skadligt för fönstren.

 

Balkong

Håll det rent och fint på din balkong så minskar du risken för brand och för att locka till dig fåglar. Häng gärna upp blomlådor men tänk på att de måste hänga inåt så att de inte ramlar ner och skadar någon. Läs mer

 

Värme

Einar Mattsson har en temperaturpolicy som anger att det i våra bostadslägenheter skall vara minst 20 grader under den kalla årstiden. Temperaturen är en avvägning mellan att våra hyresgäster ska ha en behaglig och jämn inomhustemperatur och att den är på en nivå som är försvarbar ur miljö- och kostnadssynpunkt. Läs mer

 

Ventilation

När ventilationen är god byts luften i lägenheten regelbundet ut så att det balans mellan värme och ventilation. Det är därför viktigt att man inte stänger några ventiler och att man håller dem rena. Läs mer

 

Hemförsäkring

Tänk på att det är viktigt att du har en hemförsäkring. Det skyddar dig och ditt hem om något oförutsett skulle inträffa, exempelvis en brand eller en vattenskada.

Gå till Konsumentverkets webbplats om "Hemförsäkring" och läs på här 

Gemensamma utrymmen i huset

Vind

Vindsgångarna ska alltid hållas fria från påsar, kartonger med mera då de skulle vara i vägen om det plötsligt uppstår en brand och vägen måste användas för utrymning.

Källare

Källargångarna ska hållas fria från påsar, kartonger och saker, då de skulle vara i vägen om det plötsligt uppstår en brand. Vägen måste hållas fri för eventuell utrymning.