Nyheter / 2022 / ”Många har delat sin kunskap och hjälpt mig framåt”— fredagsporträttet med Åse Mars
2022-03-11

”Många har delat sin kunskap och hjälpt mig framåt”— fredagsporträttet med Åse Mars

Med rötterna bland framkallningsvätskor och kameror har Åse Mars hamnat i fastighetsbranschen. Lösningsfokuserat förbättrar hon nu några av familjeföretagets fastigheter tillsammans med sitt team. Förvaltare Åse Mars vill alltid utvecklas. Möt vår ständigt framåtblickande kollega i dagens fredagsporträtt:

Åse Mars förvaltare einar mattsson.jpgFoto:Erika Norell

Koncernen och fastighetsbranschen

Berätta lite kort om din yrkesväg till förvaltare på Einar Mattsson.
— Efter att ha tillbringat 25 år i fotobranschen, varav tio år som delägare på ProCenter, så var det dags att göra något helt annat. En vän till mig som jobbar i fastighetsbranschen föreslog att jag skulle börja som förvaltare. Jag läste på vilka utbildningar som fanns och valde sedan diplomutbildningen på Newton. Efter att ha hört mycket gott om Einar Mattson så sökte jag jobb här, fick träffa chefen Anna Hellman och här är jag nu.

Vad lockade dig just till att jobba just med fastigheter?
— Jag har alltid fascinerats av de gamla fina husen på Södermalm och i Gamla stan. Fastigheter är spännande! Det finns så många olika utmaningar och det är där vi tillbringar så stor del av våra liv. Därför är det viktigt att utveckla och ta hand om husen ordentligt.

Vilka är de största utmaningarna för ett fastighetsbolag idag tänker du?
— Då är det nog underhållsskulden i kombination med hyrespolitiken att kunna erbjuda alla människor en bostad. Sedan gäller det att branschen hänger med i digitaliseringen och att vi fokuserar på rätt saker och behåller kompetent personal.

Vad inom förvaltandet är roligast?
— Att jobba proaktivt och att utveckla fastigheterna.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
— Det är ett stort och erkänt bolag med gott renommé med stora möjligheter att utvecklas. Det finns mycket kompetens i hela koncernen inom alla möjliga områden. Jag är social, så jag gillar att det finns många kollegor att prata med.

Om någon snabbt vill få en bra inblick vad det pratas om i fastighetsbranschen, vilka är dina källor för att hänga med?
— Läs webbtidningen Förvaltarforum, prenumerera på nyhetsbrevet från tidningen Fastighetsvärlden, prata med kollegor och vänner på andra fastighetsbolag.

Driv och ledarskap

Vad gör du för att bidra till att öka innovationstakten i förvaltningsbolaget?

— Jag försöker skynda på olika projekt och komma med massa kreativa lösningar.

Du har massa kontakt med olika hyresgäster. Vem är den perfekta hyresgästen?
— Den som uppskattar att den får bo hos någon annan som äger bostaden, som dessutom är rädd om den, som tar väl hand om den åt ägaren.

Du jobbar tillsammans med flera duktiga kollegor. Hur och när ger du beröm?
— Det är viktigt att ge positiv feedback om både stora och små jobbrelaterade saker. Jag tycker också det är viktigt att säga tack.

Vilken typ av kollega är du?
— Jag försöker vara en teamspelare, lyssnar av de andra, för att diskutera hur vi gemensamt kan nå våra mål. Jag spelade fotboll i 20 år, på de flesta positionerna, men trivdes allra bäst på mittfältet. Det jag vill säga är att jag alltid föredragit lagsport framför enmansport, så det speglar även mitt arbetsliv.

Finns någon devis/motto som är din ledstjärna i ditt arbete?
— Målet med livet är att utvecklas.

Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen?
— Oj, det är svårt att svara på. Det är många som har delat med av sin kunskap och hjälpt mig framåt.

Vi behöver få generation Y och Z till branschen. Vad kan Einar Mattsson göra för att uppmuntra dagens yngre generationer att gilla vår bransch och oss som arbetsgivare?
— Skriva annonsen med emojis? 🤗😎🤩. Ärligt talat så behöver vi presentera vad det innebära att förvalta hus, gärna med färgstarka bilder som skapar intresse. Vi ska visa att vi är med och utvecklar och påverkar framtiden. Berätta att det finns utvecklingsmöjligheter inom företaget och möjlighet att också få gå olika utbildningar.

Mer privat

Vad har du för fritidsintressen?
— Jag gillar att vara ute i naturen och framför allt i berg. Så vandring, åka skidor och göra utomhus-aktiviteter njuter jag av.

Har du en bucket-list i livet? Vad står på den?
— Jag har alltid haft en sådan lista. När jag var yngre stod det dyk-certifikat, MC-kort, bergsbestigning, fallskärm och bungyjump. Nu står det Kebnekaise, Machu Picchu och vandring i Patagonien.

Avslöja något få vet om dig.
— Jag har klättrat en 300 meter lång led på is i Chamonix med isyxor och stegjärn.

Var hittar du lugn och balans i tillvaron?
— Jag hittar lugnet på många ställen. Bland annat när jag tränar, men även när jag sitter i soffan med min familj en fredagskväll och njuter in helgen med god mat och ett glas rödvin.

Hur tänker du kring vad som händer i världen? Hur stillar du dina och dina närståendes orostankar?
— Precis som alla andra så följer jag hemskheterna via nyheterna. Jag försöker att ta emot informationen i lagom doser, för att inte bli för påverkad. Jag hanterar andras oro genom att finnas där och lyssna, min egen oro genom att fortsätta leva som vanligt.

På vilket ställe känner du dig mest trygg?
— Trygghet handlar inte för mig om en plats. Det handlar om vad jag gör med mitt liv och vilka jag har runt om kring mig.

Vilken bok lyssnar du på just nu?
— Jag började på Anders Hansens ”Hjärnstark”, men uppläsaren var svår att lyssna på. Så jag ska läsa den själv så småningom. En bok som jag tyckte var fantastisk att lyssna på är ”This is going to hurt” av Adam Kay. En humoristisk beskrivning om hur det är att vara AT-läkare på ett sjukhus.

Vad vill du skicka för råd till en ung person som står inför arbetsmarknaden?
— Ta det lugnt, ditt första val behöver inte vara ditt slutgiltiga val. Du har hela livet framför dig.

Fråga oss